Vissza kellene hozni a sorkötelezettséget? Miért, miért nem?
#20 "1-3 hónapig tartó sorkatonaságnak, lehet volna, sokak számára, ha vannak értelmes képzések is ezalatt. Talán egyes fiataloknak, segítség lenne az önállósodásban is."
Igen, talán. De nem a KÖTELEZŐ sorkatonaság, hanem az ami most van - az ÖNKÉNTES tartalékos képzés.
Nálunk is egyre több olyan tábor van, ami hasonló szellemben működik, legyen ez valamiféle "katonai" tábor vagy hagyományőrző tábor. Az egyik ismerősöm kamasz fia már három nyarat töltött 3-3 héttel olyan táborban, ahol nem katonai kiképzés van ugyan, inkább hasonlít egy cserkésztáborhoz, viszont a lényege pont az, hogy olyan körülmények, szabályok, foglalkozások vannak, amik erősítik, nevelik. Maga a srác akar menni újra meg újra a táborba, nem a szülei küldik.
Egy pár hetes ilyen "kiképzésnek" több értelme lenne, mint a kötelező sorkatonaságnak. Ahhoz, hogy a neveletlen fiatalokat megváltoztassa nem elég 2-3 hónap csak ha aljasul le vannak benne nyomva, ha nem önkéntes. Az csak akkor megy ha megtörik a fiatalt és szerintem nem ezt akarod te sem.
Az én osztálytársainak még kellett menni érettségi után katonának 1 évre. Az egyik srácot sikeresen megtörték a kiképzés alatt. Ő egy tipikus lázadó, szabadszellem, félig punk, félig művész gyerek volt, olyan aki most művész graffitiket csinálna a legtilosabb helyeken, lógna otthonról, füvezne, de amúgy nem verekedős agresszív. Na, a katonaság úgy elintézte, hogy beállt krisnásnak amikor leszerelt és évek kellettek, mire újra magára talált és normális lett az élete.
#21-es.
Szerintem az osztrák minta, ahol lehet választani a Civildienst és a Bundesheer közt az talán jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!