Tulajdoni hányad felosztása amihez sajnos nem értek Valaki?
Akkor menjünk sorba.
Öröklési sorrend:
Házastárs 1 gyerekrész+ haszonélvezet, ha 3 lány van, akkor mindegyik örökölt 1/4-et.
Az elhuny gyerek gyerekei (nem tudom hányan vannak) azok a az elhunyt szülő 1/4-nek az örökösei.
Ha 3-an vannak azok is akkor az 1/4-ed 1/3-át, azaz az ingatlan 1/12-ed részét öröklik fejenként.
Nem tiszta nekem teljesen!
A 3 lánytestvér az unoka? Ezek közül halt meg az egyik?
Vagy ki halt meg a nagymamán kívül eddig?
Van élő gyereke, vagy csak unokái?
De induljunk ki abból, amit tudunk!
A nagymamának van egy házastársa, övé a fél ház.
A nagymama és a házastárs 1/2-1/2 tulajdonosok voltak.
A házastárs megörökölte a nagymama 1/2-es tulajdonrészének az egy gyerekrészét és .... innen nem tudom folytatni,mert nem tudom ki, kicsoda és hányan vannak.
Lehet nem jól fogalmaztam eddig,,elnézést,megprobálom ujbol.
Szóval a nagymama elhunyt,,neki volt vagyis van 3lánya,,a 3lányból az egyik elhunyt pár éve.Nagymama egyedül lakott .Most a mama háza kerül eladásra..Van két élö testvér és egy aki elhunyt. Az elhunytnak van 1 gyereke és egy özvegye.a vagyon felosztása érdekelne,és az mitáértünk 1gyermek rész alatt. Köszönöm
Ha a nagymama egyedül volt tulajdonosa a háznak, akkor utána a 3 gyereke az örökös.
Mindegyik gyereke 1/3-1/3 részt örököl a házból.
Ha egy gyereke elhunyt már, akkor az ő 1/3 részét öröklik meg az unokák és a házastárs. Ha két gyerek van akkor ott is 1/3 részt mindegyik, mert most a házastárs is örököl egy gyerekrészt. Ennek semmi köze ahhoz, hogy együtt laktak-e vagy sem, mert egyszerű öröklés. A lányé lett és utána már semmi köze a szülőhöz, az unoka és a férj tőle örökölnek tovább.
Tehát a vége: egyik élő lánygyerek 1/3, a másik élő lánygyerek 1/3, az unokák és az elhunyt férje meg 1/9-1/9 rész (vagy ha csak 1 unoka + az apja vannak, akkor az 1/3 fele-fele az övék, vagyis a ház 1/6-1/6 része).
Én vagyok az eddig írogató 71 %-os, el is kezdtem írni a választ:
"Értem!
Eddig azt hittem,hogy a nagymamának volt házastársa.
Szóval:
A nagyi házát elsődlegesen a 3 gyereke örökli 1/3-1/3-1/3 arányban, ebből 1/3-ad az elhunyt gyerekéé lenne elvileg.
Gyakorlatilag ez az 1/3 kerül felosztásra az unoka és az elhunyt gyerek házastársa között.
Így a gyerek és az özvegy az 1/3-ad 50%-50%-át öröklik, azaz az egész ingatlan 1/6-1/6-od részét"
És aztán megállt a tudomány, mert a Kérdező 12-ed részekről beszél és én sem jutottam el addig, akárhogy kombinálom.
Szerintem pont azért beszélt 1/12-edekről, mert nem értette mit és hogyan kellene osztani. Ha tényleg az a szitu amikről mi beszélünk, akkor nincs 1/12, csak 1/9 a legkisebb öröklött rész vagy 1/6. De hát éppen ezért kérdezte meg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!