A magyar társadalom melyikhez tartozik: tudás alapú, érték alapú, munka alapú, vagy milyen?
Én úgy látom, hogy ezek közül csak a vagyon számít.
Tudás alapú? A tanáraink és tudósaink megbecsülése gyenge. Ezt kizárnám.
Érték alapú? Akinek több pénze van, többet megtehet. Akinek pénze van, több támogatást kap. Akinek nincs pénze, annak nagyon nehéz kitörni a dolgozz-vagy-éhenhalsz körforgásból.
Munka alapú? Nagyon kevesen akarnak dolgozni, nagyon sokan csak pénzt akarnak kapni. Aki keményen dolgozik, kihasználják és nem jutalmazzák.
Az a jó neveltetésből származóan munka alapú, ami helyes, mert saját munkája (fizikai, innovatív, szellemi) befektetésével szeretne értékhez jutni nem pedig elvárni hogy bevezessék az alapjövedelmet vagy a segélyt.
A munka = tudás, érték,
Rejtetten tudásalapú, nagymértékben (pínz)érték alapú, erősen jelen lévő munka alapú társadalom keveréke. A ezek elosztása kb.: 10%; 60°; 30%.
Ami mozgatja: sokakat a pínz, a vagyon, akik ezt nem tudják elérni, csak kisebb mértékben, őket a munka.
"A magyar társadalom melyikhez tartozik: tudás alapú, érték alapú, munka alapú, vagy milyen?"
Nem VAGY-VAGY a felosztás, hiszen nem kizárják egymást ezek a jelzők!
Attól, hogy valami munka alapú, attól még lehet tudás alapú IS, érték alapú IS. A mostani vezetés erre törekszik, hogy ilyen LEGYEN. A munka alapú társadalom ellentettje lehet a spekulációs alapú, vagy a segélyeken alapuló társadalmi rendszer, az érték alapúnak a hedonista, én-központú rendszer, ahogy a tudás alapúnak lehet az elit és a tudatlan tömegből álló társadalmi rendszer.
A magyar társadalom beletörődés alapú. De fogalmazhatunk úgy is, nem értés alapú. Vagy mondhatjuk, félrevezetett alapú. És még sok hasonlót mondhatunk. Például tévhit meggyőződéses alapú, vagy bizalmatlanság alapú.
Az elve egyszerű: szükségem van valamire, csináld meg nekem, különben sírok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!