Lehet találni hivatalos / nem hivatalos névlistát az második világháborúban elhurcolt zsidókról?
Nem feltétlen a táborokban meggyilkoltakra gondolok, hanem azokra akik visszatértek. Konkrétan a nagyapámra lennék kíváncsi, csak erről már nincs kit kérdezzek a családban. A napokban hallottam egy "családi anekdotát", miszerint a nagyapámat is elvitték, amit én bőven kétlek, már csak azért is, mert 40 évig semmi jelét nem láttam / hallottam annak, hogy bárki is zsidó lenne a családban. Én is inkább tűnök egy német katonának, vagy holland zöldségárusnak, vagy svéd focistának... De gondoltam utánanézek. Csak hol?
Köszönöm!
Mindenekelőtt zsidó közösségeknél érdemes érdeklődni. Ha elsőnek nem is a jó helyre mész, ők továbbküldhetnek. Lehetséges, hogy Izraelig kell eljutnod.
Megjegyzem azonban, hogy a cáfolat gyakran lehetetlen. Nem a konkrét esetre, általában mondom. A létezést lehet (és szokták) igazolni, a nem létezést nem lehet (például azt tudhatod igazolni, hogy tegnap este moziban voltál, de azt sokkal nehezebb, hogy nem voltál).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!