Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Csak én undorodom attól, hogy...

Csak én undorodom attól, hogy ennyire korrupt a magyar társadalom?

Figyelt kérdés

Az undor talán erős szó, de egyre inkább zavar, hogy kormányzati szinten, és az átlag emberek körében is hatalmas a korrupció.

Míg központi szinten, a kormányközeli körök szerzik sorra a milliárdos közbeszerzéseket, és a jól fizető állásokat, addig az átlag emberek mindent megtesznek annak érdekében, hogy kevesebb adót kelljen fizetni. (Talán van összefüggés a kettő között.)

Ugyanakkor úgy látszik, hogy ez senkit nem zavar, pedig borzalmasan gáz, hogy egy forgalmi vizsgát nem lehet lerakni anélkül, hogy csúsztatna az ember egy kis pênzt, mert a vizsgabiztosok többsége korrupt.

Az egyéni vállalkozók jelentős része, sem a tényleges bevétele után fizeti az adóját. Sok munkavállaló, pedig 4-6 órára van bejelentve, és/vagy minimálbérre, miközben dupla annyit dolgozik és/vagy keres.

Rendszeres az, hogy a vállalkozók ajánlja, hogy számla nélkül olcsóbban dolgozik, erre persze rábólint a többség, sőt van aki maga kéri.

Gyakori jelenség az is, hogy más nevére iratják a járműveket, ingatlanokat.

A hálapénz mellett, sem igszán lehet elmenni szó nélkül. Az emberek többsége, úgy gondolja, hogy ha nem ad pénzt az orvosnak/ápolónak, akkor nem foglalkoznak vele. Talán ebben is van igazság, de maga a jelenség kettőn áll.

2018. jún. 28. 17:16
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
4%
A korrupció jó dolog.
2018. jún. 28. 21:02
 12/21 anonim ***** válasza:
45%
#11 Ezért nem ér kutyaszart sem a jobboldaliak véleménye.
2018. jún. 28. 21:51
 13/21 anonim ***** válasza:

Egy fillért nem fizettem és másodjára meg lett a forgalmim.

Csak mondom.

A làmàknak kell csak fizetni. :D

2018. jún. 28. 21:56
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

Tombolj csak!

Én sem csúsztattam anno a vizsgabiztosnak, és sikerült. :P

2018. jún. 28. 22:08
 15/21 anonim ***** válasza:
94%

Attól, hogy te bevállalod és azt csinálod ami szerinted undorító, a többség még nem ilyen.

Nekem, a páromnak és a fiamnak sem kellett lefizetnünk a vizsgabiztost a jogsink megszerzéséhez. A fiamé nem elsőre, hanem másodikra lett meg, mindenki tudja az illető vizsgabiztosról, hogy a többséget elsőre meghúzza valami beugratással, de ha az illető rájön és nem hibázik akkor átmegy simán. Pénzt nem kér és nem fogad el, nem ezért csinálja.

Az, hogy a közbeszerzéseket kik nyerik azt nem a kormány dönti el, hanem a megfelelő bizottság, pályázati rendszerben. Bármennyire is nem tetszik, az tud pályázni akinek van hozzá cége. Ilyen pedig elég kevés van még magyar tulajdonban. Attól, hogy egy nyilt pályázat győztesére rásütöd, hogy az korrupció még nem lesz az. Csak te nem érted mi a korrupció.

Átlagember vagyok és mindig tisztességesen fizettem az adót. Ahol tehetem ott számlát kérek, de tényleg van pár jó szakember akikkel rendszeresen végeztetek el úgy munkát, hogy nem ad számlát és én nem is kérem. Ennek köszönhetően az autószerelő haverunk kijön ha baj van a kocsival és rögtön megcsinálja, szinte csak az anyagárat elkérve vagy a vízvezeték szerelő ismerősünk megcsinálja a csapot ha folyik, szintén kevés pénzért. Valóban nem kérünk számlát pl. fodrásznál, szintén jó ismerős, ellenben ott vásárolunk zöldséget, ahol adnak maguktól is. A kisvállalkozók nagy részben amúgy adót fizetnek a tevékenységük után, erre van a KATA, ami ugyanakkora, fix összeg, így nem számít mennyi munkát végez el a megszabott bevétel határig, ugyanennyit fizet adót - tehát mindegy, hogy adnak-e számlát vagy sem. Csak te nem látod.

Igen, valóban sokan próbálják kijátszani az adózást, pontosan ezért jó az egykulcsos adó és a minimálbér adómentességének megszüntetése pl, mert ma már ezek nélkül egyre kevesebb embert lehet rávenni a zsebbe fizetésre a valódi, bejelentett fizetés helyett. De még mindig túl sokan vannak így, az tény.

A hálapénz nagyon régi beideződés de egyre kevésbé jellező. Főként bizonyos területeken szokás, mint szülészet vagy komolyabb műtétek, beavatkozások, de egyre több orvos nem hajlandó részt venni benne. Idő kell hozzá és az egészségügyben tovább növekedő bérek. De amíg lesz ember aki adja, addig lesz olyan is aki elfogadja.

Nem kell álszenteskedni, valóban nagy az adóelkerülés, adócsalás és hálapénz "rendszere", de éppen így azt sem mondhatod, hogy nincs benne javulás - mert van.

Ha TE nem adsz hálapénzt, nem fizeted le a vizsgabiztost hanem feljelented, hogy kirúgják és olyan kerüljön a helyére aki nem megvásárolható, ha TE mindig kérsz számlát - és a környezetedben is erre sarkallsz másokat, akkor lesz javulás. Én ezt teszem.

Ha viszont te is részt veszel benne, akkor mitől javulna a helyzet???

2018. jún. 28. 22:50
 16/21 anonim ***** válasza:

15.

Igazad van, mint általában, csak egy a baj. Hogy pont a legpitiánerebb zöldségre várod el a számlát. Ami hétköznapi dolog, meg kevés pénz is egy-egy számlára, papírra.

Komolyan, miért? Nincs zöldséges barátod-haverod? Vagy valamilyen biztonsági okból?

2018. jún. 29. 00:36
 17/21 anonim ***** válasza:
20%

Ebben az országban hosszú ideig az életet jelentette az adó elkerülése. Jött a defterdár és vitte a harácsot. Jött az ÁHV és lesöpörte a padlást. És leszarta mit fogsz enni, dögölj meg, annál jobb.

Én meg elkerülöm amit lehet. A tökömnek fizessek áfát, főleg 27 % - ot mondjuk autószerelőnek? Egy közepes javítás hamar öt számjegyű összeg, az már húsba vágó, tudom jobb dologra is költeni. Tehát viszem a kocsit ismerős "sufni" szerelőhöz. (A második kocsim, az újat muszáj vagyok a márkaszervízbe vinni, rablók azok is).

Hat éve újítottam fel a lakást, jó része okosban, adózott pénzből fizettem, majd leadózom megint, mi? A mester is jobban jár, én is. Itthon költjük el azt a pénzt - ezért mondom, a korrupció jó dolog. Több marad a kisembernél, amit elkölthet.

A kamionos pályán sem ment sokszor másképp, Nyugaton nem jellemző, de a Balkánon nem lehetett meglenni nélküle, szórni kellett a baksist. A szerb vámosnak pacalkonzerv, mérleges csajnak csoki, makedón rendőrnek "pet euró". De mikor lejárt zöldkártyával mentem, tengelytúlsúlyos voltam, vagy gyorsan mentem, csak intettek: "hajde magyar!" - kéz - kezet mos.

Ami a gépjárművezető oktatásban megy, a szakvizsgáknál stb. arról tudnék mesélni, de nem hinnétek el, és nem is akarok nekik rosszat. Élni és élni hagyni.

És igen, kijátszom, ha egy mód van rá. Az a hülye - akinek nincsen esze. Ki kell játszani, egy percig nincs lelkiismeret furdalásom.

És tudom, ezérttartittazország. Nem: ezért létezik még ez az ország.

2018. jún. 29. 06:48
 18/21 anonim ***** válasza:
26%
Én is elkerlöm az áfafizetést ha lehet. Miért ne? Vásárláskor és a fizetés után adózok eleget. Javításrt szerelésért még sose kértem számlt. Mimdenki így jár jól.
2018. jún. 29. 07:03
 19/21 A kérdező kommentje:

#15 Hol írtam, hogy résztveszek benne? Sehol, egy ember azonban kevés a javuláshoz, általában a többség nem veszi át... Persze egyetértek, hiszen tényleg csak úgy lehet változást elérni, ha mi magunk teszünk érte, és reméljük, hogy átveszik a példánkat.

Azt pedig sajnálatát látom, hogy sokan leragadtak a jogsi témánál, mert nem ez volt a lényeg. Nyílván vannak nem korrupt biztosok is, de kár lenne úgy csinálni, mintha ez egy nem létező probléma lenne... (És mégegyszer megjegyzem, hogy még el sem kezdtem a jogsit, de nem tervezek fizetni.)

Egyébként vicces látni, hogy az embereknek nem esik le, hogy azzal ha nem fizetnek adót maguktól is elvesznek. Aki annak örül, hogy sikerült elcsalni az áfát, vagy más terheket, az örüljön a szar oktatásnak és egészségügynek is, mert ezeket is az adónkbóp finanszírozzák.

Ez kb. az a kategória amikor valaki büszke arra, hogy nem vesz vonat/busz jegyet, mert pocsék a tömegközlekedés, közben azáltal, hogy bliccel maga is hozzájárul ahhoz, hogy rossz minőségű szolgáltatást kapjunk.

Persze, lehetne jobban felépített adórendszer, és okosabban gazdálkodó, kevésbé korrupt kormány, de sok múlik a polgárokon is. Sajnos az az oka, hogy a régióban is egyre csúszunk lefelé...

2018. jún. 29. 07:58
 20/21 anonim ***** válasza:
96%

A kérdésre válasz - miért pont a zöldségestől kérek számlát: nem csak tőle. A zöldséges azonban úgy bonyolít le hatalmas forgalmat és generál magának nagy bevtelt, hogy azt észre sem veszed. Ha elmész egy fodrászhoz vagy autószerelőhöz, maszek dokihoz, ott eleve nagyobb összeget fizetsz egyben és ritkábban teszed. Látod, hogy te mennyit fizetsz, ebből rögtön számolhatod magadban, hogy akkor milyen bevétele is lehet egy hónapban, hiszen mások is ennyit fizetnek. A zöldségesnél azonban apróbb költések vannak - viszont sokkal nagyobb forgalom. Jóval több pénz forog ott, tehát nem általány adós. Utólag viszont nem lehet rászámolni az eladott krumpli vagy meggy kilóját olyan egyszerűen, könnyen "elfelejt" adózni ezen forgalma után ha nincs róla számla, ami hatalmas összegeket jelent.

A másiK: a zöldségesnél te kifizeted az ÁFA-t minden kiló krumpli vagy darab dinnye után. Mert akkor is ugyanannyiba kerül ha adózik a bevételéből és akkor is ha nem. Nem úgy mint egy szerelőnél, hogy 25 ezer ha számlás, 20 ezer ha számla nélküli, hanem ugyanannyi. Tehát TE kifizeted az ÁFA tartalmat, csak éppen NÁLA MARAD ez a pénz a zöldségesnél, ha nem kérsz róla számlát. De ugyanez a többi ilyen árusra is igaz, ahol nincs alku, fix az ár.

Figyelj jobban a saját pénzedre, én csak ezt javaslom. Én, ha már fizetem az ÁFA-t, akkor szeretném ha az oda kerülne ahová való, a költségvetésbe és nem az árus zsebébe. Pont ezért járok inkább át a szomszéd település egyik olyan boltjába a nálunk levő helyett más terméknél, mert ott pénztárgép van, azonnali online számlázással, nehezen kijátszhatóan. Mindkettőben ugyanannyit fizetek 1 pár zokniért, csak az egyikből megy adó a költségvetésbe, a másikból meg nem. A hiányzó adóbevételt pedig csak tőlem tudják beszedni, hiszen nekem van fix fizetésem, nem a vállalkozónak - vagyis kétszer fizetem meg az adót azért a zokniért. Hát, én inkább nem teszem ha van rá mód.

2018. jún. 29. 09:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!