Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Ezt valaki elmagyarázná?

Ezt valaki elmagyarázná?

Figyelt kérdés
" kapitalizmusban a technológiai fejlesztések és a növekvő termelékenységi szint megnöveli az anyagi jólétet (vagy a használati értéket), miközben ezzel egyidejűleg csökken ennek a gazdagságnak az értéke. Ezáltal csökken a profitráta, és ez vezet a kapitalizmus válságához: szegénység a bőség közepette, azaz túltermelés és alulfogyasztás egyszerre." Ezt nem igazán értem vagyis csak félig valamennyire, előre is köszönöm!

2017. dec. 30. 23:34
 1/5 anonim ***** válasza:

Ez a sznob fogalmazási mód, amit nagyítóval kell vizsgálni minden egyes helyen hogy megértsd... Én is utálom, de segítek.

Technológia fejlődik => gazdaság értéke csökken: ezt úgy lehet csak értelmezni, hogy a gépek dolgoznak az emberek helyett, így csak a gépeket kisegítő olcsó munkaerő kell többnyire => csökken a profitráta: olcsó lecserélhető munkaerő a gépek mellett => nagy termelés(technológia), de olcsó munkaerő, aki egyben vásárlóréteg => nem lesz ki megvegye a sok árut.

2017. dec. 31. 01:24
 2/5 anonim ***** válasza:

Marx lényegében előre látta azt, ami most nekünk fog problémát okozni 10-20 éven belül.

Gyakorlatilag igaza volt, csak éppen az időt vétette el cseppet.

2017. dec. 31. 02:23
 3/5 anonim ***** válasza:

"ennek a gazdagságnak az értéke"

GazdaGság, nem gazdaság, vagy kevésbé lesz májer dolog birtokolni valamit, hisz a többi melós is megveheti már.

Mikor elolvastam a kérdést, rögtön arra gondoltam, hogy az ipari forradalom korszakára utalhatott az író, rákerestem, oszt télleg Marx írta :)

2017. dec. 31. 02:24
 4/5 A kérdező kommentje:
Mostmár értem köszönöm!
2017. dec. 31. 10:53
 5/5 anonim ***** válasza:
Ha nehezen érted ezeket a szövegeket, keresd A MI IDŐNK elméleti kiadványát pdf-ben.
2017. dec. 31. 16:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!