Miért nem hiszik el/nem akarják elhinni sokan, hogy az alapjövedelemé a jövő?
"Talán azért nem, mert az emberi evolúció hajtóerejét éppen a megélhetésért vívott küzdelem jelentette."
Az alapjövedelem annyi pénzt jelentene, hogy csak éhenhalni sok, élni, megélni már kevés. főleg, ha egy lepukkant rezsifaló panelban lakik az ember.
"Olyan lenne, mint a segíj, csak általánosabb. (Érdekes módon pont a kisebbségi pártok kardoskonak az alapjövedelem mellett...)"
Azért elég kevés ember elégedne meg havi 50 ezerrel. Egy normális alapjövedelem-program a fizetéseket is rendesen felemelné, így rendes motiváció lenne arra, hogy megérje dolgozni, hiszen a minimálbér is több mint duplája lenne az alapjövedelemnek. Lásd a Párbeszéd alapjövedelem koncepcióját! [link]
"Le kellene talán váltani első lépésként a fideszt,"
Ez igaz, ettől a kormánytól semmi jót nem várhat az alsó 95%
"Kérdező, ha én hajlandó vagyok elhinni, hogy az alapjövedelemé a JÖVŐ, mint ahogy te magad is írod, akkor te is hajlandó leszel elhinni, hogy a JELEN még nem az? :-) "
Ez nem rossz duma, de mi lett volna, ha egykoron azt mondta volna valaki, hogy én hajlandó vagyok elhinni, hogy a keréké a jövő, de most még csúszkán húzzuk egy kicsit a földön a követ, mert éljünk a jelenben.
"Nézd már meg, hogy azokban az országokban, ahol van alapjövedelem, ott hol áll a kultúra, a műveltség, a tudomány és a vallási fanatizmus."
Ebben van igazság. Ahol előrehaladottan gondolkoznak az alapjövedelemről, ott bizony van politikai kultúra, nem a keresztbetevéssel vannak elfoglalva, és nem a harácsolás a politikusok legfőbb célja.
"A jelenlegi világban még Svájcban se nagyon tudom elképzelni."
Svájcban a többség nagyon is el tudja képzelni, és akarja is. Azért szavazták le, mert a népszavazáson egy nagyon magas összeget írtak volna elő. Tehát nem magával a gondolattal, eszmével volt baj, hanem az összeggel. Amúgy Svájcban nincs is annyir szükség az alapjövedelemre, mintmáshol, mert ott nagyon erős a szociális háló.
"Ha ez megtörténne, mi motiválná az emberek tömegét a munkára? "
Ha neked és a családodnak járna munka nélkül alapból napi egy tányér tojásleves, nem éreznél motivációt arra, hogy dolgozz mondjuk a normális kajáért, a ruháért, szállásért, szórakozásért...
"Aki nem tud megélni, mert elveszíti a munkáját, még mindig ott a lehetősége, hogy vidékre költözzön és megtermelje magának, amit kell, lehet zöldséget termeszteni, csirkéket tartani stb."
Ezt szerintem még te sem gondolod komolyan. Inkább az a jellemző, hogy vidékről jönnek a fővárosba, de ha maradnak, sem nagyon foglalkoznak önellátási szinten állattartással, növénytermesztéssel. Van fogalmad arról, hogy egy család önellátásához mekkora földre van szükség? Milyen gépek, melléképületek kellenek? Mennyibe kerülne az egész? És mi van, ha jön a jégverés? Elég kevesen lennének képesek arra, hogy a hét minden napján fagyban, hőségben folyton dolgozzanak, és soha el se utazzanak. Ráadásul nyugdíj ugye nincs, mert ez még csak egy önellátás, és még arról sincs szó, hogy a számlákat miből fizetik.
"Ha nem akarod hogy a technológiai fejlődés megálljon akkor imádkozz hogy a kutatások és fejlesztések terén is sikerül mindent automatizálni mert az új generáció amit felvázoltam nem lesz hülye hogy a laborban gályázzon egész nap miközben a többieknek nem kell csinálniuk semmit."
Te is abból indulsz ki, hogy a dolgozó ugyanannyit kap, mint az, aki nem dolgozik. Azért jelenleg is az a helyzet, hogy vannak, akik másod, harmadállást is vállalnak a több pénzért, és ha minimális lenne csak az alapjövedelem, és a minimálbér jóval több mint a duplája, akkor az elég ösztönző.
A technológiai fejlődés egyébként nyilván a laborban sem áll meg, bár nem igazán ez foglalkoztat téged.
"Melyik kormány ne használná ezt ki önfényezésre, a mindennapi kenyéradó szerepében tetszelgésre? "
Na végre ez egy új megvilágítás, köszi!
Az alapjövedelem rendszerének bevezetése után az annyira természetes lenne, hogy nem tudna vele egy kormány sem fényezni magát. Elég fixen meg lenne határozva az, hogy mennyi lenne, és nincs mese, nincs szavazatvásárlás 3 évig fosztogatás, kampányban meg osztogatás. A kiszámíthatóság az egyik eleme.
"Hány évtizedbe fog telni míg mindenki agymosott lesz és úgy tekint a kormányokra mint ahogy a legelvetemültebb kommunista propagandafilmekben és plakátokon lehet látni? " Az alapjövedelem inflációkövető lenne, nem ígérethalmaz. Bár ha úgy is lenne, mennyiben is lenne ez más, mint ami most van: minimálbér-emelés-ígéret, nyugdíjelmelés-ígéret... Egyáltalán tudsz olyan demokratikus rendszert ajánlani, ahol nincsenek ígéretek bármilyen téren választások során? Ha nem, akkor miért pont az alapjövedelemnél zavar?
" az alapjövedelem hülyeség."
Gondolom, nincs érettségidnél több. Képzeld, senki nem gondolta, hogy a pénz fán terem, de ha neves közgazdászok (magyarok is, nem csak finnek, kanadaiak, svájciak) azt állítják, hogy fenntartható, akkor esetleg érdemes nem egyből hülyeségezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!