Mit gondoltok a munkanélküliségről Magyarországon?
Én is ilyen cipőben járok, csak nekem marketinges OKJ-s végzettségem van, és több mint fél éve keresek munkát. Előtte se sajnos a szakmámban dolgoztam, hanem betanított munkát csináltam, ami be kell, hogy valljam, nem ájultam el tőle, és ráadásul csak minimálbérért.
Amúgy itt is a helyi munkaügyi központban szinte semminek nézik az embert szó szerint, szinte rosszul vagyok, ha be kell mennem, mert tudom, hogy semmit hasznosat nem tudnak kínálni, és még ráadásul hozzájön az az arrogáns, lekezelő stílus az ügyintézőkről.
Múltkor is egy ilyen kazánfűtői képzést tudtak volna csak ajánlani. Hát mondtam is magamban, hogy ez tiszta szégyen, hogy csak ilyet tudnak kínálni.
A médiában szoktál mondani, hogy micsoda munkaerőhiány van, de tegyük hozzá, hogy ez nem mindegyik munkakörre vonatkozik, és nem is az ország összes pontján jellemző ez. A kormány is csak trükközik a számokkal sajnos.
Sajnos protekció nélkül szinte esélytelen normálisabb helyre bekerülni, sőt, itt délkeleten van, hogy csak ilyen alja munkákra is azáltal lehet bekerülni.
Egy torz gazdaságban bonyolult dolog a munkanélküliségről beszélni. A legritkább esetben keletkezik azért munkanélküliség, mert az emberek jó része nem szeret/akar dolgozni. Ez az állapot jobbára amiatt alakul ki, mert a munkaerőkínálat szakképzettsége és a munkaerő szakképzettségének igénye nem találkozik, ritkábban, mikor a felkínált ellenérték elfogadhatatlan. Nálunk a kormányok nem fektettek hangsúlyt erre az egyensúlyra, az utóbbi kormány pedig egyenesen felborította azt. A munkaerőkínálat formális leküzdésére tömegével hívta be a szalagmunka típusú ipart, leépítette a kutatást, ezáltal csak meg nem fizetett betanított munkára, vagy magas képzettséget igénylő tevékenységre van igény. A torz lehetőségekből származó zavarok eltüntetésére pedig kitalálta a közmunkának nevezett munkanélküliség eltüntető módszert. Így egyfelől látszólag nincs munkanélküliség, másfelől törvényekkel éhbérért végzett látszattevékenységekre kényszerítenek tömegeket. Ezzel elérhető a multik itt tartása, amelyeknek csak a rendkívül olcsó munkaerő éri meg, ha ez nem adott, elmennek. Sok hely van a világon, ahol majdnem semmiért dolgoztathatnak.
AZ OKJ képzés egy jó csali, gyakorlatilag betanított munkának felel meg, önálló problémamegoldást e helyen nem oktatnak. Bármennyire nehéz kimondani, ez bizony egy hatalmas csapda, amely jól hangzik, és nálunk felhasználhatatlan. Ma Magyarországon szükség van éhbérért dolgozók tömegeire, és kiválóan képzett szak és kutatómunkára, amelyben a dolgozó a feladatát önállóan, kreatívan és magas minőségben oldja meg. Ez utóbbiból azonban képzés híján óriási hiány van.
A probléma maximális profi kezeléssel is csak évtizedek alatt tüntethető el.
Én 55 évesen lettem munkanélküli, 2 diplomával, sokféle OKJ-s végzettséggel.Fiatalos vagyok, élettapasztalatokkal, munkatapasztalatokkal, már nem megyek Gyes-re, táppénzre gyerekkel, 30 éve vezetek, kocsim van, vezető beosztásban is dolgoztam évekig, stb.
Nem találok munkát hónapok óta.
Vagyis találnék, minimálbérért, napi 10 órásat.Vagy olyat, amiben egész nap járom az országot. Vagy lakóhelyemtől 40 km-re.Ez a 3 van.
Én már nem akarok utazgatni, elköltözni.Szinte jobb lenne, ha lenne egy érettségim, sok helyre jobban felvennének.De így azt mondják, túlképzett vagyok. Vagy fiatalt keresnek. Vagy hiába mondom, dolgozok középvégzettségű bérért is, nem vesznek fel, mert a jogszabály nem engedi.
Vállalkozást kéne csinálni, de ahhoz kevés a pénzem, és mióta nincs munkám, feléltem ami volt.
Néha elkeseredek,hogy milyen szerencsétlen vagyok. Anyukám ilyen idősen mint én, nyugdíjba ment.Én meg munkát keresek, egyre kevesebb önbizalommal.
És ebben a rétegben te vagy a tipikus eset.
De a sok, Fidesztől megvezetett, a gazdaság működéséről semmit sem tudó beképzelt alak persze jobban tudja.
Igen 7-es, igazad van.
6-os vagyok. Én nem érzem azt, hogy ebben hibás vagyok, mert én mindent megtettem-teszek azért, hogy legyen munkám. Főleg azért, mert kell a fizetés.Nekem már nagy terveim nincsenek, megvan mindenem ami kell az életemhez, de ezt fenn kellene tartani, és valamit enni is kellene, ilyen idősen már a betegségek is megtalálnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!