Szólásszabadság van?
Miért van az, hogyha felkerül politikai tartalmú szöveg a facebookra, ide, a gyakori kérdésekre vagy más oldalra, vagy egy videó a youtubera, akkor letörlik azt? Miért titlják le a hozzászólásokat olyan videóknál, ahol pont fontos lenne, hogy megbeszéljék a látottakat?
És miért van akkor mégis az mondva, hogy szólàsszabadság van? :D
A szólásszabadságnak is megvannak a saját határai. Én szerintem bármit le lehet írni, csak azt olyan mondatokba, olyan formába kell ölteni, hogy az elfogadható legyen. De szerintem az is megérthető, ha egy helyet 18 éven aluliak is látogatnak, ott ne legyenek olyan szövegek amik nem kifejezetten nekik való, ez is egy szabály.
Tény, hogy vannak oldalak, ahol túlzásba viszik a cenzúrát.
Ha én elmegyek a házadba, és olyanokat mondok, amik neked nem tetszenek, te erre megkérsz, hogy távozzak, akkor már nincs szólásszabadság? A youtube, facebook, gyakorikérdések, stb. MAGÁN vállalatok. Te valakinek a területén tartózkodsz, aki ezt neked megengedi. Bármilyen oldal bármit bármikor kitörölhet, bárkit bármikor letilthat mindenféle indoklás nélkül. Az ő tulajdonuk az oldal, nem kötelesek tolerálni mondjuk a vörös hajú embereket, vagy akárkit akihez épp nincs kedvük. Általában megszabnak valamilyen általános irányvonalakat, hogy mi az, amit törölni fognak. De még ehhez sem kell tartaniuk magukat. Ami meg a videók alatti kommenteket illeti, ez a yt döntése. Megadja a content gyártóknak azt a szabadságot, hogy letilthassanak kommenteket a SAJÁT contet alatt. Ehhez teljes joga van a yt-nak, általuk pedig a content gyártóknak.
A szólásszabadság nem azt jelenti, hogy bármilyen platform kötelező jelleggel rendelkezésedre kell hogy álljon. A szólásszabadság az erőszak szervezetek felett monopóliummal rendelkező államot korlátozza abban, hogy ezeket az erőszak szervezeteket ne használhassa cenzúrára.
Egyébként meg kapsz egy kis ingyen fejtágítást, hátha nem halsz meg hülyén. Az internetes oldalak abból keresik a pénzt, hogy reklámoznak rajtuk. Egyszerűsítve, a reklámozók száma és a felhasználó által az oldalon töltött idő szorzata az ő pénzük. Azokat szedik le, amik 1) felháboríthatják a reklámozó cégeket 2) elriaszthatják a felhasználókat, így csökkentve az oldalon töltött idejüket.
Most még csak tiltanak. Hamarosan már jön a fekete furgon és bezárnak, ha olyasmit mondasz, ami a propagandával ellentétes.
Még egy ciklus ennek a kormánynak és itt fogunk tartani.
Köszönöm az eddigi válaszokat! A harmadiknak duplán. :D
Amúgy én csak annyit írtam, hogy "mert egyre több arabot engednek be, ezt meg köszönhetjük annak a bizonyos néninek", na és itt a nevét írtam le neki. Ezért nem értettem, miért lett letörölve a komment.
Én még azt nem értem, hogy miért tiltják a gyülekezést az utcán, ha szólásszabadság van? Elvileg nem lehetne az utcán gyülekezni mert az ellent mond a törvénynek.
Nézőpont kérdése. Akinek az a szólásszabadság, hogy bármit mondhat büntetlenül, annak kellő erővel kell rendelkeznie. Akinek erkölcsi érzéke diktálja, mit mondhat, annak is.
Szólásszabadság akkor van, ha a kimondott szónak súlya van, ha azt, hogy mondható, vagy sem, egy értelmes többségi vélemény (közvélekedés) dönti el, nem pedig különféle érdekcsoportok, bárkik is azok.
Ha ők döntenek, nincs szólásszabadság. Ha ezek politikai csoportok, akkor politikai szólásszabadság nincs. Ha ezek gazdasági érdekcsoportok, akkor gazdasági szólásszabadság nincs.
Ha pedig az emberek nem tudják eldönteni, hogy van-e, vagy sem, akkor ott más nagy baj is van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!