Mi lesz a jövőben a képzetlen tömegekkel?
A világ automatizalodik, specializalodik, és egyre inkább csak komoly tudással rendelkező szakemberekre lesz szükség. Eljön az az idő hogy nem lesz gyári munkás, könyvelő, az adminisztratív területekbol is rengeteg el fog tűnni a digitalizáció folyamán. A Jovoben nyelveket beszélő mernokokre, infortmarikusokra, egészségügyi dolgozókra illetve komoly tudással bíró elemző közgazdász okra lesz szükség. Egyre inkább kozeled az a korszak, amikor amikor már mindent a gepek / programok fognak csinálni, és az alacsony képesítéssel bíró emberekre nem.lesz szükség.
Na most egyik megoldás lehetne az átképzés, de ha egyszer sok ember nem akar tanulni, fejlődni, esetleg értelmes dolgokat tanulni akkor ez nem fog össze jönni. Mi lesz így ezekkel az emberekkel ?
"Abbol indultam ki, hogy mindig is a reál tárgyakat tartottak nehéznek, mumusnak, és nem hiszem hogy majd mindenki eljut arra a szintre hogy pl a matekot és a fizikát ne haszontalan hülyeségnek tartsa."
Ez megint egy sarkalatos nézőpont lehet vagy várom a kutatást ami ezt alátámasztja.
Amúgy mindenkinek meg van, hogy mit szeret és mit nem, embere válogatja. Én speciel reálos vagyok, mégis undorodom a fizikától és feleslegesnek tartom, nagyon semmire sem emlékszek és sok hasznát nem igazán láttam.
Nem lesznek képzetlen tömegek, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy nem igazak ezek a jóslatok.
Több okból, egyrészt sok ország nem vállalja fel ezt.
Jó példa erre az önvezető autók esete, több ország tervezi, hogy nem engedi utakra az önvezető buszokat, teherautókat, taxikat szimplán azért mert nem akarják, hogy elveszítse ennyi ember a munkahelyét.
Az önvezető vonatok technológiája már évtizedek óta kész, egyetlen országban sem legális a használatuk.
Ugyanez lesz mondjuk a könyveléssel is, a gépi könyvelést betiltják, és nem lesz baj.
Ezzel elértem a második ponthoz:
Szupermarketekben is mennyi helyen van önkiszolgáló, és mégis az emberek jobban szeretik ha egy pénztároshoz mehetnek oda. Egyszerűen az ember igényli a másik ember interakcióját, ezért nem szorították ki a gyors és önkiszolgáló éttermek sem a hagyományosakat.
Végül gazdaságosság, gyári munkásokat rengeteg munkafázishoz alkalmazni olcsóbb mint erre speckó gépet tervezni, amit három-négy évente cserélni kell.
Kínában is azért indul be a gyári automatizáció, mert már ugyanannyit kér a kínai munkás is, mint az európai vásárlóerő paritáson számolva, mert unkaerőhiány lépett fel ott is.
Lényegében véve a gépeke csak akkor gazdaságosak ha olcsóbbak az embernél, rengeteg tekintetben nem azok, ugyanis a robotikában sok várva várt áttörés még nem jött el.
Ha meg olyan nagy lesz az automatizáció, hogy az emberek 80%-ának nem tudunk majd munkát adni, akkor bevezetik az alapjövedelmet.
A tudás alapú társadalomban nem kell majd mindenkinek dolgozni.
Alapjövedelem,részmunkaidős állások,népesség szabályozás(megszűnik a nagycsaládok támogatása).
"Szerintem elég megnézni, hogy mérnöki szakokra egyáltalán nincsen túljelentkezés még ilyen alacsony ponthatárokra sem, majd ezt összevetni azzal, hogy hányan buknak ki. "
Te most alternatív Magyarországon élsz vagy egy másik országban? Nem tudom te milyen számokat nézel, de a felvi.hu-n található számok nem tükrözik az ezen állításodat a felvételinél.
"Az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a gazdálkodási és menedzsment a legnépszerűbb alapszak, több mint 8100-an jelölték meg a jelentkezési lapon, de több mint ötezer leendő hallgatót vonzott a mérnökinformatikus, a kereskedelem és marketing, az ápolás és betegellátás is. A tíz legnépszerűbb BA- és BSc-képzés listájára az óvodapedagógus, a gépészmérnöki, a turizmus-vendéglátás, a programtervező informatikus, a gazdaságinformatikus és a pszichológia is felkerült."
10 legnépszerűbből négy/öt mérnöki szak volt idén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!