Fel tudnátok sorolni néhány mellékszereplőjét a történelemnek?
Mióta az eszemet tudom történelem órákon csak az uralkodókkal, elnökökkel és egyéb legfelső vezetőkkel foglalkoztunk, de!
Most kíváncsi lennék, hogy a történelemnek milyen nagy mellékszereplői voltak, akik vagy ugyanúgy uralkodók voltak (csak kevesebb figyelmet fordítunk rájuk), vagy tábornokok (pl.: Hannibált és Scipiot mind tanultuk szerintem), vagy más emberek, akik nagy változást hoztak/segítettek elő.
Feltalálók is lehetnek, vagy tudósok. A második világháború környékéről például csak Einstein-ről hallani, pedig biztos voltak mások is akkor, akik kulcsszerepet játszottak.
Neumann János pl, de tulajdonképpen járulékosan minden tudós és feltaláló, aki az autó vagy repülő feltalálását elősegítette, hiszen nélkülük nem lett volna sem az I. sem a II. világháború olyan, amilyen.
A művészeti vezető, aki nem vette fel, vagy a bíró, aki börtönre ítélte a fiatal Hitlert, ha ők másképp döntenek, talán soha nem következik be a II. világháború és a holokauszt.
Nincsenek főszereplők és mellékszereplők. Csak mi szeretjük a korábbi embereket címkékkel ellátni. Voltak olyan emberek, akik nagy hatással voltak az eseményekre, és voltak, akik kisebb hatással. Ez a dolgok normális rendje.
Ha történelmet, az az korábbi korok eseményeit tanulunk, akkor mondjuk egy iskolai ciklusban, figyelembe véve a diák észbeli képességeit, meg lehet említeni valamennyi szereplőt, nyilván a fontosabbakat. Aki alaposabban akarja ismerni az eseményeket, utánaolvas. És rengeteg további ember tevékenységét ismerheti meg. Az ismereteinek mennyisége és alapossága dönti el, képes lesz-e a sok szereplő között fontossági különbséget tenni. Úgy értem, önmaga, és nem mások szövegét kritika nélkül elfogadva.
Én például azt mondom, a második világháború környékén egy csomó gyár vezetői, mérnökei, feltalálói nélkül az összes tábornok és politikus mehetett volna a sóhivatalba sókristályokat válogatni. Mert se tank, se repülő, se bomba, se egyéb nem állt volna rendelkezésre, tehát akár el is maradhatott volna az a világháború. De nem az számít, e mérnököket és vezetőket hogy hívták.
"Nincsenek főszereplők és mellékszereplők."
Értem amit mondasz, de most mind csak szavakon ugráltok. Azért tettem így fel a kérdést, mert így volt a legrövidebb és legkönnyebben felfoghatóbb, de ez még nem azt jelenti, hogy ledegradálni szeretném ezeket a régi személyeket, máskülönben nem is érdeklődnék irántuk. Utólag pedig már nem lehet megváltoztatni a kérdést.
"De nem az számít, e mérnököket és vezetőket hogy hívták."
De én spec. most neveket kérdeztem. Tudom, hogy ami itt egy pillangó szárnyrebbenése, az a világ túlsó végén egy vihar, de ha ennyire zavar a kérdésem, akkor megváltoztatom a megfogalmazását:
Szerintetek kiket lehetne még -akárcsak említésszerűen- megemlíteni történelem órán, vagy egy történelemről szóló társalgáson?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!