Az emberek intelligencia-szintje alapján történő megítélés nem egyfajta rasszizmus?
Európaszerte, ott is főleg Magyarországon és az amerikaellenes országokban jellemző tendencia, hogy a kisebb intelligenciával rendelkező embereket lenézik, kirekesztik, lexikális tudásuk alapján beskatulyázzák az embereket különféle "fejlettségi ranglétrába".
Pedig ez nem szükséges dolog egy modern társadalomban, hiszen Amerikában, Japánban és Ausztráliában is élnek olyan jól mint Európában, és nem azzal törődnek, hogy ki mennyire okos, nembeszélve arról, hogy a modern, információs korban nem a lexikális tudás, hanem a jó információforrások ismerete vezet a sikerhez.
"az őskorban is kiközösítették a hülyéket..."
Meglepően bő információd vannak egy olyan kornak a kultúrájáról, amikor még nem is volt írás. Ott voltál időgéppel? Ha igen, akkor majd dumáljunk meg egy találkát mert én is elnéznék 1-2 korba.
"Nem, szerintem az egyetlen jogos megkülönböztetési formája az embereknek az intelligencia alapján történő megkülönböztetés."
És, ha egyszerűen azzal foglalkoznánk, hogy mindenki jól éljen, nem azzal, hogy hogyan tudnánk másokat kategóriákba sorolni?
"a tudás hatalom"
Akkor hogy lehet, hogy egy bűnöző egy professzort ugyanúgy lelőhet, mint egy kisgyereket? Az ész ilyen helyzetben nem biztosít hatalmat.
"de én nagyon ellene vagyok az emberek intelligenciatesztek alapján való leminősítésének."
Én is, és itt Magyarországon szinte minden ember akivel eddig találkoztam az esze alapján ítél meg másokat. Beleértve a szüleimet és rengeteg osztálytársamat is.
A világot maffiózók és pénzeszsákok irányítják, a híres neves diplomás politikusok, akiket felhoztál, csupán álcák, egy politikai jelmezbál részei, hogy elvonják a figyelmet a valódi vezetésről. Ők is csak a munkájukat végzik, egy kis prémiumért, lefizetésért a legmocskosabb ügyekbe is olyan lelkesedéssel ugranak mint maci a málnásba.
Igen, a világot valóban okos emberek irányítják, de nem az az okosságuk, hogy ismerik az alapműveltséget, netán jártasak a tudományban vagy mondjuk a filozófiában, hanem jól forgatják a pénzt és értenek mások manipulálásához.
Hiába a nagy ész, ha valaki más megfelelő fenyegetést tud mutatni feléd, hatalma lesz feletted, akármilyen kicsi is az intelligenciája.
Örkény "In Memoriam Dr. K. H. G." című műve nagyon jól rámutat erre.
Az ősemberek gondoskodtak társaikról, akkor is, ha mi úgy gondolnánk, hogy nagyon hátráltatta őket. Ha érdekel, akkor majd hozok egy példát.
Sok értelmi fogyatékos ember nem szavazhat, mert gondnokság alatt áll.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!