Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Az emberek intelligencia-szint...

Az emberek intelligencia-szintje alapján történő megítélés nem egyfajta rasszizmus?

Figyelt kérdés

Európaszerte, ott is főleg Magyarországon és az amerikaellenes országokban jellemző tendencia, hogy a kisebb intelligenciával rendelkező embereket lenézik, kirekesztik, lexikális tudásuk alapján beskatulyázzák az embereket különféle "fejlettségi ranglétrába".

Pedig ez nem szükséges dolog egy modern társadalomban, hiszen Amerikában, Japánban és Ausztráliában is élnek olyan jól mint Európában, és nem azzal törődnek, hogy ki mennyire okos, nembeszélve arról, hogy a modern, információs korban nem a lexikális tudás, hanem a jó információforrások ismerete vezet a sikerhez.

2010. máj. 8. 13:44
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
az őskorban is kiközösítették a hülyéket...
2010. máj. 8. 13:46
 2/12 anonim ***** válasza:
55%
Nem, szerintem az egyetlen jogos megkülönböztetési formája az embereknek az intelligencia alapján történő megkülönböztetés. Tudod, "a tudás hatalom", vagy mi. Sőt szerintem az információs társadalomban az intelligencia és a lexikális tudás csak még fontosabb lett.
2010. máj. 8. 13:52
 3/12 anonim ***** válasza:
20%
És ha a különböző rasszokhoz különböző átlagos intelligencia tartozik, akkor azt minek nevezik? Náczizmusnak?
2010. máj. 8. 14:01
 4/12 anonim ***** válasza:
Nem tudom, hogy rasszizmus-e, de én nagyon ellene vagyok az emberek intelligenciatesztek alapján való leminősítésének. Pedig ez nagyon elharapózott, rengeteg munkahelyre felvételnél csinálnak ilyet. Először is egy intelligens embernek illik tudni, hogy az intelligencia egy összetett, sokrétű megnyilvánulás, számos jól elkülöníthető területe van. Az intelligenciatesztek ezek közül csak egyet, a formális logikában megnyilvánuló intelligenciát mérik úgy, ahogy. De ezen kívül van érzelmi intelligencia és más egyebek, amik az életben többnyire fontosabbak is, mint az olyasmik, hogy melyik ábra illik egy sorba. A másik dolog meg az, hogy a szegény elesett emberek akkor is alulteljesítenek a teszteken, ha egyébként megvan az intelligenciájuk, mert az alulképzettségük miatt nem ismerik a tesztek fogalomrendszerét, nincsenek hozzászokva, ezért eleve hátrányban vannak. Ennek alapján nagyon korlátolt az, aki egyszerűen csak lehülyézi a tesztek alapján kevésbé intelligens embereket.
2010. máj. 8. 14:39
 5/12 A kérdező kommentje:

"az őskorban is kiközösítették a hülyéket..."

Meglepően bő információd vannak egy olyan kornak a kultúrájáról, amikor még nem is volt írás. Ott voltál időgéppel? Ha igen, akkor majd dumáljunk meg egy találkát mert én is elnéznék 1-2 korba.

"Nem, szerintem az egyetlen jogos megkülönböztetési formája az embereknek az intelligencia alapján történő megkülönböztetés."

És, ha egyszerűen azzal foglalkoznánk, hogy mindenki jól éljen, nem azzal, hogy hogyan tudnánk másokat kategóriákba sorolni?

"a tudás hatalom"

Akkor hogy lehet, hogy egy bűnöző egy professzort ugyanúgy lelőhet, mint egy kisgyereket? Az ész ilyen helyzetben nem biztosít hatalmat.

"de én nagyon ellene vagyok az emberek intelligenciatesztek alapján való leminősítésének."

Én is, és itt Magyarországon szinte minden ember akivel eddig találkoztam az esze alapján ítél meg másokat. Beleértve a szüleimet és rengeteg osztálytársamat is.

2010. máj. 8. 14:52
 6/12 anonim ***** válasza:
9%
Nem rasszizmus,mert nem az emberek bőrszíne vagy külső adottságaik révén való megkülönböztetésről van szó.Kérdező te tényleg ilyen hülye vagy?Szerinted a tudás nem hatalom?A példát amit erre felhoztál elég naív,gyerekes.Tudod mit?Szerinted akik a világot irányítják azok tudatlanok?Nézd meg az összes politikust(külföldön is),mindegyiknek van valamilyen diplomája-jogi,mérnöki,orvosi,közgazdász-valamelyik.A bírók,az ügyészek,az ügyvédek-mindegyik valamilyen szempontból befolyásolhatják az emberek életét pl.a bíró ítéletet mond valaki felett(persze jogszabályoknak magfelelően) vagy mondhatnánk az orvosokat is akik pl szakmai tudásuk birtokában képesek embereket megmenteni.De nem akarok veled vitatkozni,úgysem érted meg..
2010. máj. 8. 16:05
 7/12 anonim ***** válasza:
Azt leszarom, ha valakinek alacsonyabb az intelligencia-szintje. Nyilván nem lehet mindenki okos, de a megkülönböztetésük nem rossz dolog. Pl itt vannak a választások. Aki hülye/nem ért a politikához/befolyásolható, annak én csak elbírálás után adnék szavazati jogot.
2010. máj. 8. 16:08
 8/12 A kérdező kommentje:

A világot maffiózók és pénzeszsákok irányítják, a híres neves diplomás politikusok, akiket felhoztál, csupán álcák, egy politikai jelmezbál részei, hogy elvonják a figyelmet a valódi vezetésről. Ők is csak a munkájukat végzik, egy kis prémiumért, lefizetésért a legmocskosabb ügyekbe is olyan lelkesedéssel ugranak mint maci a málnásba.

Igen, a világot valóban okos emberek irányítják, de nem az az okosságuk, hogy ismerik az alapműveltséget, netán jártasak a tudományban vagy mondjuk a filozófiában, hanem jól forgatják a pénzt és értenek mások manipulálásához.

Hiába a nagy ész, ha valaki más megfelelő fenyegetést tud mutatni feléd, hatalma lesz feletted, akármilyen kicsi is az intelligenciája.

Örkény "In Memoriam Dr. K. H. G." című műve nagyon jól rámutat erre.

2010. máj. 8. 16:47
 9/12 anonim ***** válasza:
A háttérben folyó csalásokba úgysem tudsz bevatkozni. Tudjuk hogy van, tudjuk hogy volt, és lesz is. Az a fontos amit látsz, érzel, tapasztalsz. Az pedig az, hogy a hülyék döntenek feletted, általában rosszul:)
2010. máj. 8. 17:49
 10/12 anonim ***** válasza:

Az ősemberek gondoskodtak társaikról, akkor is, ha mi úgy gondolnánk, hogy nagyon hátráltatta őket. Ha érdekel, akkor majd hozok egy példát.

Sok értelmi fogyatékos ember nem szavazhat, mert gondnokság alatt áll.

2010. máj. 14. 16:10
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!