Hogyan kell átlépni Ukrajnába Tiszabecsen? Pontosan? Lépésrol lepesre.
Én már pár éve nem voltam, Tiszabecs maga az nincs előttem, bár szerintem kisautóval voltam már ott, de kamionnal voltam más ukrán határokon is. De kb. így:
Mint a legtöbb határon. A magyar sima ügy, átadod az útleveled, megkérdezik hova mész és miért, van - e valami bejelenteni valód (bár ezt inkább majd hazafelé feszegetik).
Jön az ukrán. Az összes poszt - szovjet határ kb. egy kaptafára működik, lesz egy beengedő katona a sorompónál. Ez fog adni egy kétrészes, középen perforált "emmigrációs papírt". Azért, hogy ezt odaadta, némi aprópénzt vár, amikor én voltak utoljára kb. 6 éve, akkor ez 200 forint volt.
Ezt a papírt kitöltöd, ukránul és angolul van pár rovat, nem nagy ügy. Aztán lesz egy útleveles meg egy vámos, nekik odaadod az útleveled meg ezt a papírt, annak majd letépik a perforáció mentén a felét. Ezt a papírt próbáld meg nem elveszíteni, mert hazafelé is kérni fogják. A vámos benéz a csomagtartóba, ha olyan kedve van, aztán balra el.
Személykocsival kb. ennyi, nem nagy ügy. Légy udvarias, mindent mondanak, mutatnak.
Hazafelé inkább még a magyar szívózik, egyik - másik igazi bunkó.
A magyar oldalon odahajtasz a határellenőrző bódéhoz, és megmutatod az útleveledet.
Kapsz egy papírt, amire fel kell írni, hogy az autó órája hány kilométeren áll és hány liter benzin van a tankban.
A felírás után talán kérdeznek pár dolgot, pl. miért mész ki, voltál már-e kint ezzel az autóval, tiéd-e az autó, meddig maradsz.
Ezután kiengednek és hajthatsz át az ukrán oldalra.
Közvetlenül a határvonal után pár centivel lesz két detektor az út két oldalán, amik között lassan át kell hajtani az autóval. A detektornál vár egy katona, aki ad egy papírt, erre fel kell írni pár adatot, amit kérnek.
Ezek után oda kell hajtani az ellenőrző bódéhoz, ahol útlevelet kérnek, kocsipapírokat kérnek. Ha a kocsi nem a tied, akkor legyen nálad közjegyző által hitelesített kölcsönadási szerződés, vagy ezer forint.
Ezek után kihajthatsz az ellenőrzőpontról Ukrajna felé.
Hazajövetel:
Ukrajna felől jöve a határátkelő egész területét egy sorompó zárja le, amit egy katona őriz. Mutasd meg neki az útleveledet, erre ő ad egy papírt, amire adatokat kell felírni, és beenged az ellenőrzőpontra.
Az ellenőrző bódénál mutasd meg a papírt és az útleveledet, átnézik az autót, pár kérdést és továbbengednek Magyarország felé.
A magyar oldalon be kell mutatni a benzines papírt, amit még kifele menetkor adtak, valószínűleg nagyon benéznek mindenhová a kocsiban és parancsolgatóak, szigorúak lesznek. Ha minden ok, továbbengednek az ország belseje felé.
No akkor konkrétan naprakészen :
Behajtasz a magyar határra. Az útlevélkezelőnél kiszállsz, odaadod az útlevelet, felnyitod a csomagtartót. Ezután előrébb hajtasz a következő bódéhoz, a vámosnak szintén útlevél, csomagtartó. Kitölteni már nem kell semmit sem!
Ezután visszaadja az útlevelet, mehetsz. Beérsz az ukrán oldalra. A sorompónál a katona felírja a rendszámod, megkérdezi hányan vagytok azt is felírja, nyitja a sorompót, előrébb hajtasz, megkapod a papírt. Pénzt NEM adsz neki. Ezután előrébb hajtasz a vámra. Az ukrán vámosnak és kutatónak nyitod a csomagtartót (ha először mész, akkor szólj nekik, mert alváz számot fognak nézni), odaadod az útlevelet és a papírt a terepruhás útlevél kezelőnek. Lepecseteli, visszaadja, ezután a mellette lévő bódéba, a kék ruhás vámosnak odaadod az útlevelet és a papírt. Lepecsételi. El indulsz, a következő soromponal odaadod a katonának a papírt, viszlát. Ukrajnában vagy, Tiszaújlakon.
Üdv, egy tiszaújlaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!