Mitől lesz egy ország demokratikus?
Nem a demokrácia definíciójára vagyok kíváncsi. Mindenki érzi, hogy bár nálunk sincs diktatúra, mégsincs igazi demokrácia. 4 évenkénti választás, aztán kuss az ember neve...
De mitől lesz egy ország demokratikus? Hogyan válasszák szét a hatalmi ágakat? Mit tehessenek meg az emberek? Mi engedélyezett a sajtónak? Egy szó mint száz: mitől lesz jó egy demokrácia?
-van igazat mondó média
-minden szavazót érdekelnek a közügyek
-nincsenek nagy anyagi különbségek az emberek között
-egyik embercsoport sem akar a másik fölébe kerekedni
-a politikusok szigorúbb erkölcsi mércének is megfelelnek
Ennek alapján alig van demokratikus ország, kivétel Svájc, Izland, Finnország, Norvégia, esetleg néhány dél-amerikai állam.
# 1
A paramétereiddel egyetértek, de azok alapján Svájcban egyáltalán nincs demokrácia.
Attól, hogy azt mondja magáról, attól demokrácia.
A kommunista időkben is azt mondta a legtöbb kommunista ország magáról, hogy demokrácia: NDK, Német Demokratikus Köztársaság, stb. A Szovjetunió vagy a kádári Magyarország, vagy Ceausescu Romániája is "demokrácia" volt. Merte volna valaki kétségbe vonni.
Jó, persze ma sokkal nyitottabb világban élünk, de csak egy bizonyos pontig van demokrácia. Egyszerűen "bele vannak építve" a rendszerbe annak a korlátai is, ma sem mondhatsz akármit, itt a politikai korrektség, ma is vannak dogmák.
Ugyanakkor az sem lenne jó, ha teljes, minden kontroll nélkül mindenki véleménye számítana, főleg Magyarországon, ahol 5 ember, 6 pártot alakít. Abból csak káosz lenne.
Szerintem akkor van egy országban demokrácia, ha 4 évente rendesen, csalás nélkül megtartják a szavazást.
Szerintem akkor működik jól a demokrácia, ha a nép úgy tekint a képviselőire, mint a főnökök a beosztottjaikra.
A cégeknél a főnököt nem érdekli, hogy "nincsen jobb", vagy hogy "a korábbi rosszabb volt". Ha valaki nagyot hibázik, kirugják.
Én nem hiszek a baloldali álomvilágban, ahol törvényekkel minden megoldható. A sajtószabadság a fenti feltételből adódik, hiszen nyilván egy beosztott nem korlátozhatja a fönökét a munkájának ellenőrzésében.
A hatalmi ágak szétválasztása pedig jól hangzik, de rendesen sohasem működött, mivel a hatalmi ágak képviselőit valakinek úgyis meg kell nevezni, akit jó esetben ugyanúgy a nép választott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!