Vagy dolgozol vagy szülsz, tényleg ez a két lehetőség van?
Erre nem lehet konkrétan azt mondani, hogy "igen, ez így van", mert sok összetevős a dolog. De az tény, hogy a mai családpolitika és a versenyszféra nem tesz jót a gyerekvállalási kedvnek.
Egy jól képzett, felfelé ívelő karriert magáénak tudható nő számára jelenleg tényleg elég veszélyes és kockázatos szülni, főleg, ha a versenyszférában dolgozik, mert a cége 99%, hogy nem fogja visszavenni a GYED után.
A családtámogatási rendszert az utóbbi két évben szétverték: nincs szocpol, fészekrakó hitel, csökkent a GYES ideje, de a bölcsödék, óvodák férőhelyszáma nem nő, a beteg gyerekek otthoni gondozása, míg a szülő dolgozik nem megoldott, a családi pótlék röhelyesen kevés...
Hát, nem egyszerű gyereket vállalni manapság, az biztos.
Elég értelmetlen a kérdés.
Ha egy nő dolgozik,akkor is szülhet gyereket,és a szülés után néhány hóünappal vissza is mehet dolgozni. ( Mellesleg otthon is dolgozik)
Akkor is szülhet gyereket,ha nem dolgozik,de van aki eltarja. (férj vagy szülő)
Ha nem dolgozik,és nincs aki eltartsa,akkor is szülhet gyereket,csak akkor egyiküknek sincs miből megélnie.
Ha egy nő nem dolgozik, a férje tartja el,nem biztos,hogy szül gyereket is.
A kettő nem alternatívája egymásnak.
Valahogy így...és kezdek arra rájönni,h egy dbig még nem is fogok...:(
25/n
"elég veszélyes és kockázatos szülni, főleg, ha a versenyszférában dolgozik"
A közszféra ugyanez, tapasztalatból mondom. Én most mentem vissza. Visszavettek ugyan, de áthelyeztek egy másik részlegbe, olyan messzire, hogy nem tudom megoldani a bejárást. Ha a gyerek óvodába megy a bölcsi után, végképp el leszek lehetetlenítve, mivel az ovi még messzebb van a melóhelyemtől.
én inkább azt mondanám, hogy előbb dolgozz le pár évet, minimum 5-8-at és utána szülj.
azt elítélem amikor a nők arra keresnek melót, hogy pár hónapig ott legyenek és utána teherbe essenek, előre megfontoltan. csak a GYES miatt.
Hát, már kezdem én is így látni.
Magyar vagyok, 22 éves, nemkapok munkát, de szülni sem akarok még. Ilyenkor mivan?
kérdés, hogy mi a szakmád mit és mennyit tanultál képezted e magad a szabadidődben, vagy inkább helyette buliztál, stb...
mert pl ha van egy érettségid és semmi egyéb, akkor ne is számíts munkára egyhamar egykönnyen, csak ha mázlid van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!