A szocializmus-kapitalizmus váltás egy egyirányú utca?
Egyszer egy meglepő mondat hangzott el egyik ismerősömtől, ráadásul nem sokkal a rendszerváltás után, amikor még nem volt senkinek teljesen világos hogy mennyire sikerül kapitalizmusra váltania az országnak. Így hangzott:
A kapitalizmusból lehetett szocializmust csinálni, de szocializmusból soha többé nem lehet kapitalizmus csak korrupciót és pusztulást.
Ti hogy látjátok? Tényleg elmenekül gyakorlatilag minden munkaképes korú az országból?
Nem értek egyet. Lásd pl. pozitív példának Szlovénia vagy Észtország.
Magyarországon egyelőre azért nem jött össze, mert:
1. Hitelből viszonylagos jólét volt a Kádár rendszerben, emellett egy fajta társadalmi tűzszünet, aminek értelmében ha nem ellenkeztél nyíltan a rendszerrel, békén hagytak. Ezért erős a nosztalgia.
2. Ebből következően még mindig nem építettük le vagy át a szocializmus káros maradékait. Látszik ez az egészségügyben, tömegközlekedésben, oktatásban.
3. Sőt, a kádári nosztalgiára építve magát jobboldalinak hazudó kormányunk államosít, monopóliumokat épít, haladunk visszafelé a szocializmusba. Ezt az említett két országban nem tehetné meg a kormány, mert ott nincs ilyen nosztalgia.
Szerintem Magyarorszagnak kell még 2 generáció felnövése, hogy túljussunk a szocializmuson.
'Szerintem Magyarorszagnak kell még 2 generáció felnövése, hogy túljussunk a szocializmuson.'
66-os, szerintem jóval több kell 2 generációnál, hogy teljesen levetkőzzük a kádári gondolkodást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!