Mennyit keres egy átlagos Budapesti ügyvéd?
300 nettó plusz, ha meg irodája van, akkor a határ a csillagos ég.
Itt nem a pénz a kérdés, hanem, hogy mennyit dolgozol.
Tudod 5 év után szar, hogy 33 éves vagy és az elmúlt 5 évben más nem történt, csak az, hogy reggeltől-estig bent voltál.
Persze majd megmagyarázod magadnak, hogy milyen jó, hogy eltudtál menni nyáron 2 hétre Korzikára meg nyugodtan tudsz rendelni a helyi étteremből :)
Számoljuk ki: amikor nekem perem volt, az elindításért ( tehát hogy bíróságra ment az ügy ) 150 ezret kért el az ügyvéd, majd minden további tárgyalás 70 ezer forint, illetve 20%-ot kapott a kárpótlásból ( a vétkes fizetett nekem pénzt, na ennek a 20%-a lett az ügyvédé ). Ez a 20% ügyvédenként eltér, egyik ismerősömnek 15%-ot kértek el, de egy másik helyen ahol megkérdeztem ( mondjuk az tapasztaltabb ügyvéd volt ) 30%-ot kértek volna.
Na mármost 150 ezer, meg legyen jó ügyvéd, 7 tárgyalás alatt lezavarja, tárgyalásonként 70 ezer, tehát összesen 490, meg még a kárpótlás 20%-a, legyen a kárpótlás 1,5 millió, tehát 300 ezer forint. Ez összesen 950 ezer forint egy embertől, de ez neki bruttó, ő ezután adózik. Ha csak 3 embert visz végig egy hónapban, majd' 3 millió forint bruttó. Persze neki is vannak költségei, pontosan nem tudom mik és elég borsosan számlálnak, de szerintem 1-1,5 millió simán üti a markát. Legalábbis egy saját ügyvédi iroda esetében. Egyébként a tanácsokért, szerződés kötésekért is szépen kérik a tíz-száz ezreket. Én nem kértem tőle semmit szerencsére.
Államilag alkalmazott ügyvédek 500-800 ezer között keresnek ( bruttó ), de nekik nem kell aggódni, hogy kérnek-e tőlük tanácsot, felfogadják-e őket, lesz-e bevételük.
Ja igen, akit én írtam ügyvéd nem budapesti, hanem egy kisvárosi ügyvéd. De szerintem Pesten sem dolgoznak olcsóbban.
Az "átlagos" ebben a szakmában eleve értelmezhetetlen.
Nem mindegy, hogy csak egy pár példát említsek:
- mekkora irodát kell fenntartani
- vannak-e alkalmazottak (titkárnők, jelöltek, gyakornokok, egyéb adminisztrációs személyzet, takarítók, stb.)
- mennyi és milyen jellegű ügye van
- milyen adózási módot választott
- milyen előfizetései vannak (jogtár, e-cégeljárás, e-szigno, milyen szintű biztosítás, stb.)
Én pl. másfél éve kezdtem egyéni ügyvédként. Mindenből a minimálisat választottam (kezdőként az ember nem engedhet meg magának mást), az irodám a saját házunkban van, KATA adózást választottam, és polgári ügyekkel foglalkozom, egyetlen alkalmazottam sincs.
Havonta ami nekem megmarad, az olyan 150-200 ezer között van. Nem nagyon jó egy ügyvédnek, viszont én még nagyon kezdőnek számítok. Azt szokták mondani, 2-2,5 évig jó, ha nullszaldósra kihozza az ember, amíg nem indulnak be rendesen a dolgok. Ehhez képest én jobban állok, hála pl. annak, hogy a családom tudott segíteni a házban egy irodának használható szobával.
Egy Magyar Györgyhöz képest persze pikli vagyok.
"Kérdezd meg a NAV-tól, akik az adóbevallások alapján pontos átlagértéket tudnak mondani."
Ezen, bocsi érte, de jót röhögtem :). Ha van hely az univerzumban, ahol köze nincs a NAV felé bejelentett dolgoknak a valósághoz, az egy ügyvédi iroda.
Egyébként az éhenhalás és a milliók között bárhol lehet a bevétele egy ügyvédnek (engedtessék meg: nem úgy, mint egy ügyvédjelöltnek, aki örül, ha keres annyit, mint a volt osztálytársai, akik a Mekiben melóznak és ezért minden ügyvédnek illene kicsit szégyellnie magát (dohogás vége)), ez attól függ, hogy mennyi és milyen ügye van.
Hogy megéri-e, tekintve, hogy a nagy pénzekért tényleg az életed kell kb. beáldozni, az más kérdés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!