Támogatnád ezt az alap, politikai programot?
Az egészségügyet, oktatást, gazdaságot, stb-t, most ne nézzük, hanem csak az államfelépítést, működést:
1.Amerikai mintára az elnöki rendszer bevezetése, ergo legalább vérfrissítés lenne folyamatosan a politikában, senki sem tudna túlzottan erőre kapni, hiszen 8 év után távoznia kellene.
2.Kétkamarás parlament bevezetése. Első kamarában ülnének a választott "igazi" politikusok, akik hoznák a törvényeket, rendeleteket.
A második kamarában képviseleti szervek, szakszervezetek, MTA tagok, stb. - Ők vétójoggal rendelkeznének csak.
3.Politikus semmilyen gazdasági tevékenységben nem vehet részt, nem lehet cégben érdekelt.
4.Széleskörű vagyonnyilatkozat. Politikus felesége/férje, gyermekei, szülei, testvérei.
5.A név nélküli szavazás lehetőségét eltörölném a parlamentben. -> Ha egy törvényre igennel, nemmel szavaz valaki, vállalja mindig mellé a nevét is.
6.Tilos lenne a frakciófegyelem, minden képviselő azt szavazná meg, amit akar. -> Ha egy párt büntet a frakcióból való kiszavazás miatt, azt brutális pénzösszeggel büntetném.
7.Minden parlamenti képviselő számára kötelező lenne havonta 1-2 alkalommal az éppen aktuális politikáról nyilatkozni érdemben, nem lehetne elmenekülni a kérdések elől.
8.Egy olyan alkotmány létrehozása, amelyben a három hatalmi ág megkérdőjelezhetetlenül el van egymástól választva.
9.Népszavazás érvényességéhez jelenleg az emberek 50 százaléka szükséges. -> Ezt lecsökkenteném 35 %-ra. Ha valakit hidegen hagy egy adott téma, vagy egy lusta disznó, attól még dönthessenek az emberek.
10. Az alkotmánymódosítás bármilyen formája csak a képviselők 4/5-nek a hozzájárulásával és népszavazással lehetséges.
Habár néhol egy kicsit sarkosak a pontok, összességében többé-kevésbé egyetértek veled.
Az általad vázolt modellben valóban jobban vissza lehetne szorítani a mutyit, a korrupciót és a visszaéléseket mint a mostani rendszerükben.
A frakciófegyelem felszámolása, illetve a képviselők politizálásra kényszerítése különösen tetszik.
Viszont a megvalósítás nehéz lenne, mivel nagyon széleskörű reformokkal lehetne ezeket megvalósítani, amihez elengedhetetlen lenne a nép támogatása, mivel a jelenlegi politikai garnitúra foggal-körömmel harcolna ellene.
Ahogy említettem, néhány pontban én egy kicsit finomítanék, de általánosságban támogatnám ezt a programot.
Plusz még hozzáadnám, hogy én szerintem az AB-t is rendbe kéne hozni. Függetlenebb, erősebb hatáskörrel rendelkező szervvé kéne alakítani, ami hatékonyan képes az embereket és az alapvető jogaikat védeni a hatalmi ágak túlkapásaival szemben.
"3.Politikus semmilyen gazdasági tevékenységben nem vehet részt, nem lehet cégben érdekelt. "
Ezzel nem értek egyet. Értem én, hogy ne a saját cégeinek írja ki a pályázatot. Na de ha mindenki csak külsősként látja a gazdaságot, nem foglalkoztat embereket stb, akkor az eléggé hátrányos a döntéshozatalban...
A többi javaslat közt van jó, vagy jól hangzó de nem teljesen így működő...
Tetszik, csak 1 kérdésem lenne: az 1-est hogy gondolod? Amerikai mintájú elnök választás, tehát adott néhány nagyobb párt ( Amerikában 2: a Demokrata és a Republikánus Párt ), amelynek vannak elágazásai ( ez viszont lényegtelen, ugyanis külön pártot nem alkotnak ) és amelyik elnököt megválasztják, az lesz a párt. Ellenben nálunk pomt fordítva van, sok párt van, te pedig megválasztod a pártot és az adja az elnököt.
Hogyan gondoltad? 1 az egyben lemásolni az ottani rendszert vagy összemixelni a kettőt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!