Hogyan lett jelkép a kockás ing?
Annyit tudok, hogy Balog miniszter egy mozgalmat elindító, sértő megjegyzést tett „kockás ingben, borostásan flangáló” tanárokra, de az első lépés hiányzik:
Egy konkrét képriportra célzott vagy a példát csak maga találta ki?
Nem Balog Zoltán, hanem Klinghammer István volt felsőoktatási államtitkár mondta az elhíresült kockás inges mondatot.
Manapség a kockás ing diákoktól filmszínészekig mindenféle csoportok jövő és menő divatja lett. De régebb a melósok "hagyományos" viselete volt, mert olcsó volt. Különösen a kőművesek és erdészek viselete volt. Mostanság ez már nem érvényes, persze, de a köztudatban megmaradt: az igénytelenek viselik.
Erre célzott Balog miniszter, hogy igénytelen fráter az, aki kockás inget visel és még annyit sem ad magára, hogy megborotválkozzon...
az igénytelenek? hát én pont olyan fotókat láttam FB-on, ahol egész osztályok kockásingeztek, és én se értettem, mit akar az jelenteni, de ők tudták biztos, lényeg hogy egyáltalán nem a szegényebb diákok voltak benne.
szóval akkor minek a jelképe ez most napjainkban?
Igénytelen a kockás ing?!
Szerintem meg tök retró XD
Köszönöm a megtisztelő válaszokat. Kicsit eltértek az eredeti kérdés megválaszolásától, így visszatérek rá.
2016-02-21 10:27
Köszönöm a kiigazítást. (Mentségemre szolgáljon, hogy később Balog Zoltán is tett pejoratatív megjegyzést kockás ingesekre, de azok címzettjei már a szolidáris diákok voltak.)
A kérdésemre azonban még az MNO cikk sem adott választ. Klinghammernél valami, valamikor „kicsapta a biztosítékot”. Átfogalmazva megismétlem, mit szeretnék megtudni: Egy konkrét híradó részletre célzott – amit nem láthattam - vagy csak úgy nagy általánosságban, rossz emlékeire, negatív tapasztalataira hivatkoz/hat/ott?
Mást más foglalkoztat, én – egyebek mellett – erre vagyok kíváncsi. Ilyen egyszerű az egész!
2016-02-21 12:25
Sajnálom, de az egyáltalán nem ad választ a kérdésemre!
A kockás ing lehet/ett/ egy életforma jellemzője, de itt most egy szolidaritási hullám jelképéről van szó. A többi „aggályomat” pedig a 10:27-es, kedves hozzászólónak írt viszontválaszomban találja meg.
Én is hallottam, hogy egy ilyen beszéd indította el a kockás ing viselését. Én akkor azt hittem, ezzel akartak visszavágni, de már tudom, hogy ez lett a szolidaritás jelképe.
Úgyhogy ezzel történelmet írtunk
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!