Külföldön élő magyarok, mennyire éltek jobban ott, mint Mo-n?
Anglia, minimàlbèr: kb 1000 font. Vidèken pàrommal szobàk bèreltünk. SzolgàltTàsra (pl mozi, pub , kajàlda) nem koltottunk mert as draga, de igy maradt havi 1000 fontunk. Ezert fejenkent 200-240 orakat dolgoztunk havonta igy ido es energiA sem lett volna különösebben kikapcsolòdni. Persze stonehengr Meg london ès pàr dolog Megvolt.
Viszont a tervezett egy èv utàn vidàman hazajöttünk sokkal magasabban kvalifikàlt àllàsokba, melyekbôl jòl megèlünk.
2-es kommentelő,
voltatok Utah Jazz kosármeccsen?
Odensében, Dánia harmadik legnagyobb városában élek egy éve. Tanulni jöttem ki helyi fősulira, mellette diákmunkából tartom el magam. Kellett szülői támogatás kezdőtőke, rengeteg szervezkedés, stb formájában, mára azonban a saját lábamra álltam. :)
Fiatal koromhoz (20) mérten csak ahhoz tudok hasonlítani, ahogy az otthoni egyetemista barátaim élnek. Nagyon jó esetben 800 Ft egy diákmunkás órabére, Pesten legalább 30000 az albérlet, plusz kaja, plusz bérlet, stbstb.
Itt a minimál diákmunka-bér 4000 Ft, ennél csak több szokott lenni. Kaja-pia ilyesmi 2-3x többe kerül, de a fizetés akár 8x annyi is mint otthon. Mosogatás, újságkihordás, ilyen munkákat végzek. Heti olyan 20 óra munkával keresek 320000 Ft-ot. 100000 az albérlet, kajára, szórkozásra elköltök max. 60000-t még. (Elég spórolósan élek, költhetnék többet is, de inkább megtakarítok.)
ÖSszességéban sokkal jobban élek, mint otthoni egyetemistaként tenném. Hazalátogatni 3 havonta szoktam kb., nem egy vészes összeg. Rengeteg pénzt félre tudok tenni, illetve támogatni is tudom a szüleimet, ha úgy adódik. Ezek természetesen alja munkák, amikhez csak angol nyelvtudás szükséges. Ha tudsz dánul, és szakmád is van már, sokkal jobban lehet keresni. Ha jól tudom, bőven 1 millió forint fölött van itt az átlagbér. Az adók is magasak mondjuk, kivéve az évi első 1,6 millió forintot, abból csak 8%. Utána a hevi első 160E-ből 8%, a többiből 37. Cserébe ingyenes az oktatás, nagyon magas színvonalú az ingyenes egészségügyi ellátás (kivéve fogorvos). Minden év március környékén a munkáltatótól megkapod az előző évi ,,Feriepenge-t" (szabadságpénz) amit nyaralásra is elkölthetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!