Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Magyar-román gyűlölet?

Magyar-román gyűlölet?

Figyelt kérdés

Van egy kérdés, amely már régóta foglalkoztat, de civilizált párbeszéd reményének hiányában nem kíséreltem meg senkivel sem megtárgyalni. Itt is számítok forrófejűségre egyesek részéről, de a vélemények érdekelnek, ezért kérdezem meg.

Tehát : nem a történelmi részét vitatom a dolognak ( mindannyian tudjuk hogyan vált le Magyarország része és került a mostani Romániához ) , hanem a reakciókat - amióta ez az esemény történt, azóta gyűlölet van. A magyarok minden lehetőséget megfognak arra, hogy a földbe tiporják a románokat és nyilván ezért a románok sem késnek a viszonzással. A mentalitás mindig ugyanaz : a múltbéli sérelem felhozása.

Kérdés : ha Magyarország tette volna ugyanezt Romániával, akkor a magyarok éreztek volna bűntudatot ? Ha Románia része vált volna le és került volna Magyarországhoz, akkor a magyarok jogosnak éreznék , hogy a románok minden alkalommal pocskondiázzák őket ugyanaz a múltbéli esemény miatt ?

A kérdést próbáljuk meg kulturált szinten tartani.

Köszönöm.

2015. febr. 28. 07:47
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

#10 – „ Akkor lenne az, ha azt állítottam volna, hogy ők kezdték. De én csak kérdeztem, hogy nem lehetséges-e? Így nem mondtam ítéletet, mivel nem tudom, hogy ki kezdte. “ – Jogos, bár általában ez sugallat szokott lenni az emberek szájából, de értem, ha te nem így gondoltad.

“ Miért kell küzdeni pl. az egyetemeken az ellen, hogy magyar nyelvű képzések induljanak, amikre igény is lenne? “ – Ez nem igaz. Az egyetemeken vannak magyar nyelvű képzések.

“Nemcsak nálunk tüntetik így fel. “ – Teljesen mindegy. A lényeg, hogy feltüntetik – hibásan.

“Mindazonáltal az emberek kijönnek, “ – Ez ellentmondás, akkor miről beszélünk ? Kijönnek az emberek egymással, nincs semmi probléma, kivéve azokat, akik generálják őket.

Amúgy azokra a részekre tértem csak ki a válaszodban, amelyekkel nem értek egyet, mert a többi dologgal egyetértek. Azt gondolom az összképet nézve, hogy te jól gondolkozol amúgy, azaz korrekten, mert azt látom, hogy értelmesen írsz és nem elfogultan reagálsz a dolgokra.

A burkolt célzásra nézve csak annyit, hogy nekem sem szándékom egyik oldalt sem előnyben részesíteni, valóban az a véleményem, hogy a legjobb az volna, ha egyenlő jogok lennének és béke lenne, mindazonáltal valamit kell kezdeni az emberek szintjén is, mert ez is egy másik fajta felelősséghárítás, hogy a társadalom mindent a politikusokra fog, ezért a társadalom nem hajlandó változni. Mindenki tudja, hogy a kormány Romániában és Magyarországon is egyformán retardált , de nem lehet folyton arra várni, hogy a másik változzon, miközben saját magát senki nem akarja megváltoztatni.

A kérdésem különben nem is az olyanoknak szól, mint például neked, mert te legalább jól látod a dolgokat. Itt az olyan személyeknek kellene felnyíljon a szeme, akikre konkrétan ez a kérdés vonatkozik, akik gyűlölködnek és mocskolódnak anélkül, hogy bármi értelem is megszületne az agyukban.

Köszönöm az eddig civilizált válaszokat amúgy.

2015. febr. 28. 10:07
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából egyetértünk akkor a legtöbb dologban.

Amikor azt mondtam, hogy küzdenek a magyar nyelvű képzések ellen, akkor nem arra gondoltam, hogy egyáltalán nincsenek, hanem arra, hogy az igényekhez képest nincs elég, és az is csak bizonyos szakokon. És ahol van, ott is igyekeznek korlátozni, ellehetetleníteni. Pl. az ilyen esetekre gondolok: [link]

És itt megint felemrül a politikusok szerepe (magyar politikusoké is). De hidd el, nem véletlen, hogy majdnem minden magyar idejön hozzánk az orvosira Erdélyből is meg a Felvidékről is.

2015. febr. 28. 11:41
 13/17 anonim ***** válasza:
100%

a Román és a Magyar már jó ideje rühheli egymást, és ez nem fog megváltozni mostanában.

De...

Ez nem egy rendkívűli dolog, minden népnek vannak olyan szomszédai akiket nem szeret túlságosan.

A Román kontra Magyar útálatról meg csak annyit...

Hogy a magyar emberek ugyan lenézik és utálják általában a románokat,(ennek komoly történeli okai vannak amiket nem lehet megváltoztatni) de mi(magyarok) nem mutatjuk ki ezt tettekben, a romániokkal ellentétben

Pl: mi nem verünk román kissebségieket hétvégente, nem rongálunk meg román kötödési emlékeket, szobrokat, nem lehetetlenítjük el a románok kulturális szokásait,

Mi nem tusoljuk el az itt élő románok számát stb stb...

ezzel szemben Romániában igencsak sérülnek a magyar nemzetiségüek állampolgári és alapvető emberi! jogai.

És a Románok ilyettén viselkedése még érthetetlen is.

Mert...

kaptak trianonban egy hatalmas területet amit a bödős életben nem tudtak volne önerőből elfoglalni(a második világháborúban pedig megtartani)csak azért hogy magyarország régió vezető állami státusát megszüntessék.

Mivel a nyugatnak jobb egy nagy Románia ami tele van tehetségtelen Románokkal, mint egy nagy és erős Magyarország.

És ezzel a Románok is tisztában vannak(amit az előző mondatban írtam)ezért a gyűlölködés oka a részükről a mai napig az hogy féltik a területük egységét, mivel ők is tudják a lelkük mélyén hogy erdély a magyaroké volt, és azt ők aljassággal kapták meg a nyugati hatalmaktól.

Nem hogy örülnének hogy lyuk van a seggükön, még ők utálnak minket.

Egy átlag magyar egyébként nem kimondottan utálja a románokat, esetleg lenézi őket.

De a román emberek születésüktől fogva gyűlölik a magyarokat, de ha megkérdezed tőlük hogy miért, na arra nem tudnak értelmesen válaszolni.

Ugyhogy kedves kérdező.

Megkérnélek hogy ezt a kérdést fordított előjellel kérdezd majd meg egy román oldalon is, és számolj be a válaszokról

2015. febr. 28. 14:01
 14/17 anonim ***** válasza:
0%
Igaza van a kerdezonek, a magyarorszagi media nagyban felfujta, amikor Temerinben, meg mashol Serbiaban megvertek magyarokat, viszont azt nem kozoltek, h akiket megvertek szinte egytol egyig neofasisztak voltak, akiket nem azert vertek meg, mert magyarul beszeltek, hanem azert amit mondtak magyarul, tovabba nem azert vertek meg oket mert vmilyen magyar zenet hallgattak, hanem mert neofasiszta sz@r zenet hallgattak, aminek mas temaja nincs mint foglaljuk vissza nagy-Magyarorszagot, meg budos racok, totok blablabla....az atlagos, normalis emberek viszont bekeben egyutt tudnak elni, az olyanok, akik a sajat kisebbsegi komplexusaikat nem nemzeti fasiszta hiszteriaval kompenzaljak....legalabb is Szerbiaban igy van, Romaniaban stb. nem tudom, de sztem hasonlo...
2015. febr. 28. 14:04
 15/17 anonim ***** válasza:
hát igen vannak akik nem bírják a magyarokat
2015. dec. 4. 18:05
 16/17 anonim válasza:
0%
#2 - Ki támad kit? Bemennek a magyarok a fővárosba vagyis Bucarest-be ès elkezdezek ordíbálni hogy paraszt román! Akkor most ki támad kit? 😂😂
2018. jún. 30. 11:15
 17/17 anonim ***** válasza:

#16:

Nem nagyon hinném, hogy ez lenne az általános, amit leírsz.

Most komolyan képes voltál emiatt hozzászólni egy több mint 3 éves kérdéshez, hogy ezt leírd? :D :D :D

2018. jún. 30. 19:55
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!