Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Magyar-román gyűlölet?

Magyar-román gyűlölet?

Figyelt kérdés

Van egy kérdés, amely már régóta foglalkoztat, de civilizált párbeszéd reményének hiányában nem kíséreltem meg senkivel sem megtárgyalni. Itt is számítok forrófejűségre egyesek részéről, de a vélemények érdekelnek, ezért kérdezem meg.

Tehát : nem a történelmi részét vitatom a dolognak ( mindannyian tudjuk hogyan vált le Magyarország része és került a mostani Romániához ) , hanem a reakciókat - amióta ez az esemény történt, azóta gyűlölet van. A magyarok minden lehetőséget megfognak arra, hogy a földbe tiporják a románokat és nyilván ezért a románok sem késnek a viszonzással. A mentalitás mindig ugyanaz : a múltbéli sérelem felhozása.

Kérdés : ha Magyarország tette volna ugyanezt Romániával, akkor a magyarok éreztek volna bűntudatot ? Ha Románia része vált volna le és került volna Magyarországhoz, akkor a magyarok jogosnak éreznék , hogy a románok minden alkalommal pocskondiázzák őket ugyanaz a múltbéli esemény miatt ?

A kérdést próbáljuk meg kulturált szinten tartani.

Köszönöm.

2015. febr. 28. 07:47
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
80%

Szerintem erre elég egyszerű a válasz: érzel bűntudatot bármilyen hadi sikerérünkért?

Jogosnak meg persze hogy jogos lenne, gúnyosan legyintenénk, hogy savanyú a szőlő, szomszéd? :D

2015. febr. 28. 08:13
 2/17 anonim ***** válasza:
83%

Érdekes gondolatok, de hadd fogalmazzak meg pár észrevételt.

Válasszuk szét szintekre. Nekem alaphelyzetben semmi bajom sem a román, sem a szlovák (tudom, hogy nem rájuk vonatkozik a kérdés, de róluk is fel lehetett volna tenni) emberekkel. De amint elkezdenek magyarellenes szövegeket hangoztatni, onnantól már nem kedvelem őket. Nem a népre értve, hanem azokra az egyénekre, akik ezt teszik. Szerintem a magyarok többsége így van vele. Romániát és Szlovákiát mint országot pedig szintén nincs okunk szeretni a kisebbségellenes törvényeik miatt. De ez az ország vezetőinek a hibája, nem az ott lakó embereké.

"A magyarok minden lehetőséget megfognak arra, hogy a földbe tiporják a románokat és nyilván ezért a románok sem késnek a viszonzással. " Honnan gondolod, hogy a románok viszonozzák, és nem ők kezdték? Ne legyenek előítéleteid. Magyarországon mos is, mindig is maximálisan tiszteletben vannak tartva a kisebbségek jogai, részben ez is vezetett Trianonhoz, mivel mi nem olvasztottuk be erőszakosan a szlovákokat és a románokat, így ők szuverén népként élhettek a mi országunkban. Ebből is látható, hogy a magyar (a közhiedelemmel ellentétben) alapvetően toleráns nép, sokkal jobban, mint az európai népek többsége. Nézd meg, Szlovákiában pl. milyen törvények vannak, és mennyi joguk van pl. a magyaroknak. Romániában egy fokkal jobb a helyzet, de ott sem jó. Ez az törvények szintje. Az emberek egy másik kategória. Persze az egyének közt lehetnek különbségek mindenhol, mégis mindenki hajlamos a "magyarokat" pár hangos egyén alapján megítélni, akik messze nem úgy gondolkodnak, mint a többség. A román és szlovák embereknél nem tudom mik az arányok, mivel főleg a magyarellenes gondolataikkal találkozom a neten, de nyilván azok, akik semmi ilyet nem mondanak, nem is kerülnek fókuszba, így nem tudom, ott milyenek az arányok.

Kérdésedre a válasz: A magyarok nem tették volna ezt meg, mivel amikor pl. a II. világháborúban lehetőségünk volt, akkor sem foglaltunk el területeket a bécsi döntéseken felül. De ha mégis ezt tette volna Magyarország, akkor egyes emberek nyilván éreztek volna bűntudatot, mások nem. De ha biztosítottuk volna a nemzetiségek jogait, mint ahogy mindig is tettük, akkor a magyaroknak kevesebb okuk lett volna a bűntudatra, mint amennyi most lenne a szlovákoknak és románoknak.

2015. febr. 28. 08:18
 3/17 A kérdező kommentje:
#1 - Ne haragudj, de ez primitív gondolkozás. Nem téged minősítelek, hanem a mentalitást, amit leírtál. Ha neked, mint magyarnak, nem okozna szégyenérzetet megtenni azt, amit a románok megtettek a magyarokkal, akkor saját magadat minősíted vele, azaz pont olyan gerinctelen vagy, mint az a nép, akiről ezt gondolod.
2015. febr. 28. 08:26
 4/17 anonim ***** válasza:
4%

# 2:

"A magyarok nem tették volna ezt meg, mivel amikor pl. a II. világháborúban lehetőségünk volt, akkor sem foglaltunk el területeket a bécsi döntéseken felül."

A bécsi döntések sem Kárpátalját, sem a délvidéki területeket nem érintették, ezeket német támogatással kisebb-nagyobb harcok árán szereztük vissza.

2015. febr. 28. 08:39
 5/17 |Orfeusz| ***** válasza:
92%

A történelmi részt is árnyalja, hogy a románok nem tudták volna elfoglalni erdélyt (lásd 1840es évek), csak azért "dobták nekik oda" hogy ne maradjon Magyarországnál.

Nyilván sokkal megalázóbb ha a franciák döntenek fölöttünk és osztják szét az országunkat a haragosaink között.

De ha találkozok egy románnal, szlovákkal, szerbbel is akár, nekem nincsenek nagy előítéleteim velük szemben, főleg nem haragszom rájuk mint emberekre.

2015. febr. 28. 08:39
 6/17 anonim ***** válasza:
13%

Én szerintem ennek az egésznek semmi értelme.

Az lenne a legjobb, ha az egyik magyar politikus kiállna és azt mondaná, hogy elegem van a sok gyűlölködésből, szeretnék bocsánatot kérni a sok sérelemért, amit a magyarok okoztak a románoknak, de szeretném, ha ti románok is ugyan így tennétek a magyarokkal szemben és ezentúl hagynánk egymást békében élni. Van bőven elég problémája mindkét nemzetnek, nem hiányzik még egymás utálata is. Mind emberek vagyunk, erősségekkel és gyengeségekkel, ezért pedig kár a gyűlölet.

2015. febr. 28. 09:00
 7/17 A kérdező kommentje:

#2 – „Honnan gondolod, hogy a románok viszonozzák, és nem ők kezdték? Ne legyenek előítéleteid. “ – Ez is egy előítélet, ha belegondolsz. Az előítéletmentesség az lenne, ha azt mondanád, hogy “ Tudod mit ? Függetlenül attól, hogy ki kezdte és miért, továbbá nem keresünk bűnbakkot és fátylat borítunk a múltra. ” – De ez nem azt jelenti, hogy ami történt az nem fontos, csak egyszerűen azt, hogy végre elhagyjuk a régi sebeket, amiket az ember minél több ideig nyal, annál több ideig fog érezni.

A Romániában levő magyarok helyzetéről az a véleményem, hogy nagyon sok magyart ismerek, aki Romániában él, és érdekes módon azok többsége, akik élik az életüket és nem hozzák fel folyton a nemzetiségi vélt vagy valós kifogásaikat, azok nem érzik elnyomva magukat. Számos magyar barátomnak az a véleménye, hogy a problémák nagy része csak a fejben van, de igazából nem reálisak és semmivel sem nehezítik meg azoknak a magyaroknak az életét, akik Romániában élnek.

Ráadásul az emberek sokkal jobban kijönnek egyással, mint ahogyan azt Magyarországban általában feltüntetik, az állandó szapulás csak azoknál megy, akik erre vannak ráhangolódva és ezt terjesztik maguk körül, a többi roman és magyar viszont problémamentesen barátkozik, ismerkedik, házasságot köt, mert jobban érdekli őket maga az ember, mint a nemzetisége.

2015. febr. 28. 09:13
 8/17 A kérdező kommentje:
#6 – Ez se lesz korán, az biztos, mert senki nem enged a maga büszkeségéből. Én is az a típusú ember vagyok, aki ezt a gondolkozást, amit te írtál, többre becsüli bármi másnál, mert eszembe jutnak Gandhi szavai : „ Szemet szemért és az egész világ megvakul. ”
2015. febr. 28. 09:16
 9/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem Románia és a Magyarország között állami szinten ma nincs nagy feszültség. A gyűlőlködés az állampolgárok szintjén van.

A román magyar feszültség viszont mindaddig megvolt a magyar belpolitikában amíg a románok mint jelentős kisebbség Erdély területén Magyarországhoz tartoztak. Annak ellenére is, hogy probáltunk kedvezni a nagyszámú menzetiségeknek az erről szóló törvényekben.

Trianon megfordította a helyzetet, azóta a szlovák, szerb. román állam belpolitikája lett feszült az oda került magyar kisebbség miatt, akiket hátrányos megkülönböztetés ér mind a mai napig.

Tehát a probléma az, hogy a határokat nem az etnikai határoknak megfelelően húzták meg, hanem győztes szomszédaink igényei szerint...

2015. febr. 28. 09:18
 10/17 anonim ***** válasza:
100%

"Ez is egy előítélet, ha belegondolsz." Akkor lenne az, ha azt állítottam volna, hogy ők kezdték. De én csak kérdeztem, hogy nem lehetséges-e? Így nem mondtam ítéletet, mivel nem tudom, hogy ki kezdte.

"Az előítéletmentesség az lenne, ha .. fátylat borítunk a múltra.” Amint szomszédainknál is legalább annyi joguk lesz a kisebbségeknek, mint nálunk, benne vagyok. De a mostani helyzetben nem lehet megtenni, ha téged pl. valaki korlátozna az alapvető jogaidban, te sem mondanád azt, hogy "nem baj, borítsunk rá fátylat, és maradjon továbbra is így". Meg ha már történelem lenne ez, akkor lehetne azt mondani, hogy már nincs kihatással az emberek életére. Az én családom a Délvidékről származik, de én már Magyarországon születtem. Még mindig megy a huzavona, hogy mennyi kárpótlás jár a családomtól a II. világháború után elkobzott földek fejében (nem kis területekről van szó). Az fel sem merül, hogy a föld azon részét adják vissza, amely állami tulajdonban van. Pedig annak is lenne realitása.

"A Romániában levő magyarok helyzetéről..."

Én is ismerek párat, meg felvidékit is. A felvidékieket jóval több sérelem éri. De Erdélyben is vannak gondok. Pl. a székelyföldi autonómia ellen miért küzd mindenki tűzzel és vassal? Miért kell küzdeni pl. az egyetemeken az ellen, hogy magyar nyelvű képzések induljanak, amikre igény is lenne? Így hozzánk jönnek tanulni, távol kell élniük a családjuktól és jóval drágább is az életük. A felvidéki magyaroknál ugyanez a helyzet.

"Ráadásul az emberek sokkal jobban kijönnek egyással, mint ahogyan azt Magyarországban általában feltüntetik"

Nemcsak nálunk tüntetik így fel. És nem zörög a haraszt... Mindazonáltal az emberek kijönnek, a törvényekkel van a baj. És akkor még folyton azt hallani, hogy nálunk nincsenek jogaik a kisebbségeknek, meg azt, hogy a magyarok gyűlölnek mindenkit. Burkoltan a te kérdésed is ebből indul ki, ezért tettem fel azt a kérdést, amit. De a kérdésre viszont nem válaszoltál :)

"a többi roman és magyar viszont problémamentesen barátkozik, ismerkedik, házasságot köt, mert jobban érdekli őket maga az ember, mint a nemzetisége." Jól teszik. De amíg olyan vezetőket választanak (és mi is), akik nem az emberek érdekében munkálkodnak, addig nem várható, hogy jó irányba változzanak a dolgok.

2015. febr. 28. 09:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!