Divide et impera: lényegében mi az?
Igen, ismerem a wikipedia szócikkét, a tanár is ugyanazt mondta az órán: Az elv értelmében az ellenfelek közül egyeseknek ígérve valamit, míg a többieknek nem, soraik megbonthatóak, így külön-külön könnyebben legyőzhetőek, illetve ellenőrzés alatt tarthatóak.
De van egy másik értelmezés, kérdésem az lenne, hogy helyes-e : A meghódított területekkel számukra kedvező (a meghódítottak számára) békefeltételek létrehozása, így nem tudnak Róma ellen szervezkedni, mivel nem áll érdekükben.
Ès ha nem helyes, elmagyarázná-e nekem valaki a fenti wikis értelmezést?
Ha jól emlékszem, Mária-Terézia is alkalmazta ezt a politikát a nemzetségekkel kapcsolatban.
Ha a különböző nemzetségek között rivalitást, gyűlöletet keltünk, nem fognak össze az "anyaország" ellen, hanem egymást marják.
Ez olyan jól sikerült neki, hogy még ma is ez a helyzet, ha egy kicsit körülnézel...
Maga a kifejezes ezt jelenti: 'oszd meg es uralkodj'. Az elso ertelmezes az igazan jo: az ellenfeleidet lehetoleg minel jobban oszd meg, mert egyesevel konnyebb veluk elbanni - kulonosen, ha egymassal is harcolniuk kell, mert viszalyt szitottal a soraikban.
Kis magyar valosagunkban a jelenlegi kormany pontosan ezt a taktikat alkalmazza, lathato sikerrel: az ellenzek annyira megosztott, annyira keptelen reszletkerdesekben egyeterteni, hogy siman legyoztek oket a valasztasokon, tobbszor is (az effektiv valasztasi csalas, a gerrymandering mellett).
Köszönöm.
első válaszoló.
Erre az értelmezésre én is gondoltam, látom mi folyik a világban, csak mire leírom a harmadik eshetoseget telefonon, lemegy a Nap.
Akkor mar csak egy kerdesem lenne, mert meg mi.dig ndm ertek vmit. Róma ezt a mar meghoditott teruleteken alkalmazta, ami mar a "birodalom " testeben volt , vagy a azokon a nemzetsegeken, allamokon, amelyeket meg kivant szerezni? Mert miert lenne erdeke, ha esetleg fegyveresen tamadna egymasra a ket civakodo nepcsoport a birodalom teruleten belul?
Vagy ezt azokra az allamokra alkalmazta,amelyekre befolyassal birt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!