Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Mit értünk az alatt hogy...

Mit értünk az alatt hogy rossz illetve jó életszínvonal?

Figyelt kérdés
Gazdaságira csinálnom kell egy beadandó dolgozatot az alábbi cimmel "fogyasztás és életszínvonal kapcsolata" és ezt is bele szeretném irni de nem nagyon tudom megfogalmazni .. interneten meg semmit se lehet találni .

2015. jan. 3. 18:13
 1/5 anonim ***** válasza:
Azt, hogy a fizetések alacsonyak az árakhoz képest.
2015. jan. 3. 18:24
 2/5 anonim ***** válasza:
Én a helyedben nem írnám bele, ezek rendkívül szubjektív fogalmak. A társadalom és az emberek határozzák meg, de mindenkinek mást jelent. Nekem pl rossz éeltszínvonal az, ha valakinek a gyerekei többen laknak egy szobában és ha nincs mosogatógépük vagy ha csak az olcsó ételeket tudják megvásárolni. Másnak lehet ez a normál életszínvonal. Szóval én ezek miatt kihagynám...
2015. jan. 3. 18:26
 3/5 anonim ***** válasza:

Nem létezik abszolút életszínvonal, az mindig viszonylagos. A középkori gazdag emberek életét ma értelmes ember nem nagyon kívánja, annyira nehéznek tartja, ugyanakkor annak idején egy főúr mesésen élt, és mindenki azt tartotta, magas életszínvonalon él. Hasonlóan sok mai szegény ország gazdagjait jó életszínvonalon élőnek tartja a környezete, mégse cserélne velük egy gazdag ország közepes polgára.

Az életszínvonal meghatározásához előbb meg kell határozni egy adott ország lehetőségeit, gazdaságát, termelését, infrastruktúráját, ebből kiszámítható, mi az átlagos színvonal. Aki ettől jobban él, az jó, aki alatta, rossz életszínvonalú. Ezután ugyanez összehasonlítható más országok hasonló adataival, és megállapíthatjuk, hogy hozzájuk képest jobb, vagy rosszabb a helyzet.

A fogyasztás valamennyire mutatja az életszínvonalat, de lényeges eltérés adódhat a vásárolt javak minőségében. Ha valaki nagyon sokat költ (és ezt megengedheti magának), de csak silány holmit tud venni, akkor nehéz őt jó életszínvonalon tudni. Ha viszont csak ennyi az igénye, akkor elégedett lesz.

4/5 anonim ***** válasza:

Jó életszínvonal: Évente legalább egyszer elmehetsz nyaralni, akár külföldre. Megengedheted magadnak azt, hogy számítógépet, mobiltelefont, televíziót, autót és saját házat vegyél magadnak és így sokat fogyasztasz.

Rossz életszínvonal: Nincs autód, albérletben tengődsz, étteremre sincs pénzed, nem hogy nyaralni, 15 éves tévét használsz, 5 éves telefont és ha bemész élelmiszert vásárolni a boltba, akkor az árakat nézed és még az olcsóbb termékekből is kevesebbet tudsz csak venni. Ezáltal kevesebbet fogyasztasz, mintha jó életszínvonalon élnél.

Mindez kihat a teljes gazdaságra, termelékenységre, GDP-re... Elég jó kis beadandót lehet ebből írni. :D

1: Igen, ezt ki is hagytam. Az alacsony életszínvonal a csökkent fogyasztás miatt kevesebb munkahelyet hoz, nagyobb lesz a munkanélküliség és ezáltal a bérek is jelentősen lecsökkennek.

Hasonlítsd össze a munkanélküliséget a fogyasztással, a MEDIÁN bérekkel, a GDP-vel és akármilyen életszínvonal mutatókkal.

5/5 anonim ***** válasza:
Ki, mit...
2015. jan. 3. 18:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!