Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » Csak szerintem lenne jobb...

Csak szerintem lenne jobb pénz nélkül a világ?

Figyelt kérdés
Végül is ha belegondolunk, a pénz csak egy darab fém/papír, mégis az emberek lopnak, csalnak, hazudnak, ölnek miatta. Miért nem volna jó,ha megszűnne a pénz? Miért nem elég az embereknek, hogy a másik is dolgozik, miért nem elég, hogy dolgozik, hogy megszerezze amit akar? Hiszen attól még a dolgok nem teremnének meg masguktól, ugyanúgy dolgozni kéne...

2014. dec. 4. 18:00
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, saját példám:

Én programozó vagyok, egy utazási irodánál dolgozom. Az én munkámnak hála rengeteg ember tud elmenni nyaralni, aminek hála rengeteg szállodás/turizmusban dolgozó ember tud dolgozni. Viszont, velem kvázi nem találkozik senki, nem beszélsz, csak látod a végterméket (a weblapot).

Namost, tönkremegy a cipőm. Nekem akkor ott annyi? Vagy pl ha elküldünk egy farmert nyaralni, az behoz nekünk x zsák búzát, amit az irodában elosztunk? És ha a cipésznek nem kel búza? Vagy a kerékpárboltban nem kell senkinek kenyér, mert a pék már vásárolt náluk? Akkor nem tudok munkába járni?

Cserekereskedelem a mai civilizációs szinten KIVITELEZHETETLEN. Egyszerűen nem megoldható, és kész. Középkori életszínvonalon sem igazán használható. A pénzt nem a gonoszság szülte - a pénzt a szükség szülte. Nem véletlen, hogy valamilyen formában megjelent mindenhol. Egyszerűen nem megoldható, hogy mindenki nyisson egy hatalmas raktárt, ahová halmozza a cserélt dolgait, és hátha, hátha pont van olyanja, amire szüksége van az adott eladónak.

A pénz valamilyen formában mindenképpen előjön, maximum nevezheted másnak. Oszthatsz "hasznosság-pontokat" a munkáért, amiért cserébe kapok valamit, vagy utalványt, vagy kagylóhéjat - ez is pénz, csak más formában.

A pénz a társadalom velejárója, pénz nélkül nincs társadalom. Pénz nélkül az őskori társadalomi állapot, gyűjtögetés, önfenntartás érhető el. Ami jópofa dolog, amíg nem kapsz tüdőgyulladást, mert pl az antibiotikumot nehéz gyűjtögetni, nehéz önfenntartó állapotban előállítani. Cserélni se egyszerű érte, mert mivan, ha nem kell nekik a búzád... És zárult a kör.

2015. febr. 4. 17:10
 12/12 anonim válasza:

Valamiféle mérőegység kell a munka, vagy a termék értékének mérésére. A pénznemeket viszont el lehetne tüntetni, működhetne a világ váltakozó árfolyamok nélkül is egyetlen pénznemmel. Persze minden összeg mögött valódi terméknek kellene lennie, nem keletkezhet pénz valódi érték keletkezése nélkül, sőt talán az lenne a legjobb, ha a forgalomban levő egységes pénzmennyiség fix maradna.

Pénz nélkül vagy nagyon nehéz szervezés és engedelmes emberek, vagy csak 100%-ig becsületes emberek kellenének, ezért nem sikerült még senkinek a kommunizmus.

2015. szept. 12. 11:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!