A törökök valóban a legközelebbi rokonaink, a finn elmélet pedig kitaláció?
Valószínűleg mindkettő igaz.
A magyar őshaza a feltételezések szerint az Uráltól délen elterülő vidék. Ez a terület átmenet volt az északi erdős tajga (ahol finnugor népek éltek) és a déli erdős, füves sztyeppék között, ahol a lovas nomád népek éltek. Ezért lehet a finnugor nyelvrokonság, de a finnek genetikailag, kulturálisan, nyelvileg is távol állnak tőlünk.
A magyarok innen délnyugatra vándoroltak és pusztai lovas nomád népként főleg török népekkel (pl. kazárok, baskírok, csuvasok, volgai bolgárok) éltek együtt ezer éven át. Ezekkel a török népekkel vagyunk rokonságban, mely nem tévesztendő össze az anatóliai törökökkel és a mai Törökországgal. Példa a csuvas népművészetre, melyben sok hasonló motívum megfigyelhető:
Genetikailag a legközelebbi rokonaink a keleti pusztán, a mai Ukrajnában élnek, annak ellenére, hogy a terület a nyelvét tekintve elszlávosodott (ahogy a dunai bolgárok is elszlávosodtak). A Kárpát-medence népeivel pl. avarokkal, szlávokkal is keveredtek a magyarok. Az ezer éves közös történelem, együttélés miatt a szlovákok is genetikailag a legközelebbi rokonaink közé tartozhatnak.
"Triviális példa: indoeurópai népek döntik magukba a tejet gond nélkül, viszont a magyar lakosság 40%-a képtelen lebontani, mert hiányzik a laktáz enzim, ez pedig ilyen nagy számban csak keleten fordul elő."
Te mégis miről beszélsz? Hol látsz ilyet, hogy Magyarország lakosságának a 40%-a nem tudja meginni a tejet?
Amúgy ha ez igaz, akkor a szuperszittya és őssumér felmenőid hogy tudták meginni a terelt lovaik, kecskéik és marháik tejét?
Laktózérzékenység terén pont beleillünk az észak-déli grádiensbe, ha bizonyít valamit, akkor azt, hogy a környező népekkel vagyunk rokonok:
A török és más sztyeppei népek közelebbiek, mivel velük nem olyan rég még szoros kapcsolatban álltunk. Nem csak a háborúk és a megszállás kapcsán, hanem a honfoglalás és az az előtti időkben is együtt éltünk velük. Ez lehet az oka, hogy sok török eredetű alapszavaink vannak.
Én még úgy tanultam az iskolában, hogy a magyar törzsszövetség közt voltak a magyar mellett török nyelvet beszélő törzsek is, mint például a kabarok. Így tulajdonképpen a türkök is a "rokonaink". Legalább is a mai magyar nép kialakulásában ők is jelentős szerepet játszottak.
Azt, hogy magyar nyelv a finnugor nyelvcsaládba tartozik-e, nem tudom. De szerintem nem véletlen, hogy ez az elmélet a mai napig megállja a helyét.
Érdekes egyébként, hogy sok törökök, akik rokonnépnek tartanak minket, a finnugor népeket is rokonnak tartják. Van is olyan elmélet miszerint az uráli és az altaji nyelvek egy nagyobb nyelvcsoportot alkotnak. Bár úgy tudom ezt a legtöbb nyelvész kétségbe vonja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!