Miért veszítette el Németország az I. világháborút?
Az első válaszadó jól mondja .
Ha az USA nem lép be , Német o. megnyeri a háborút !!
A lényeges döntések mindig a háttérben születnek , a mai napig és ezek nincsenek a (hivatalos)történelem könyvekben .
Elég sokat olvastam első világháborús szakirodalmat és szerintem mindkét félnek többször is lett volna lehetősége a hamarabbi győzelemre, ha reálisabban gondolkodnak.
A központi hatalmaknak a fő problémája szerintem a vezetőrétegben volt. Egyszerűen nem mérték fel a helyzetüket reálisan ezért többször is olyan hadműveletekbe mentek bele, amik eleve kudarcra voltak ítélve (már a Schlieffen terv is csak a francia vezetőség hibája miatt ért el részleges eredményt)
Továbbá a központi hatalmak nem tudtak olyan hatékonyan együttműködni mint az antant, mert nem tudták egyeztetni a hadicélokat (például a németek terve egy közép afrikai gyarmatbirodalom és egy Franciaországtól Perzsiáig terjedő, német függés alatt lévő terület kialakítása volt, az ún. Mitteleuropa, ami a szövetségesei számára elfogadhatatlan volt)
A vereséghez végül a gazdaság összeesése, a tartalékok elhasználása, a növekvő békevágy és az antant áttörései vezettek. Azt pedig nem mondanám, hogy ilyen egyszerűen adták meg magukat. A katonák éveken keresztül keményen harcoltak, viszont amikor már az összes szövetséges kiesett a harcból és az antant folyamatosan nyomult előre, akkor már nem tudtak mit tenni.
De persze erről rengeteget lehetne írni.
Aki szeretné megérteni az 1. v. háború eseményeit , nagyon ajánlott elolvasni Benjamin Freedman washingtoni beszédét .
és megismerni az élet rajzát .
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!