Akit Tóthnak hívnak, az szlovák származású, akit Horváthnak, az horvát, stb?
Én Tóth vagyok 3 éve csináltak a szüleim családfa kutatást és az őseimet apai ágon 1870 re visszatudták nyomozni ami szinte tuti biztos hogy semmi közük a Szlovákokhoz mert semmi erre utaló nyom nem volt, de a Tóth vezetéknevet a dédnagyapám 1920 ban vette fel amit még nagyapám mesélt, okát sajnos nem tudtuk meg, de előtte lévő leszármazottaink a Nagy vezetéknevet viselték. 1870 előtt is élt egy ősöm aki nő volt, de a vezetékneve Szilágyi volt ha jól emlékszem de az nem derült ki hogy ki volt akkor a férje, valószínű házasságon kívül születhetett meg a fia de erről már nincs információ.
Anyai ágon meg 1800 as évekre sikerült visszavezetni a családfát ott végig Kiss volt a családnév, és végig magyar származás volt, annyi kitérővel hogy nagyapám nem Magyarországon született hanem Lengyelországban mert a dédnagyszüleim akkor kiköltöztek oda, de a háború idején visszatértek Magyarországra.
Ez tévedés, a Tóth germán eredetű mégpedig e teutonból származik.
A teut, vagy taut régen tájszólásban tótnak volt megfelelő, a h betű meg úgy keletkezett, hogy a mondat végét ezek a régi germán szavakat használók elharapták, úgy, hogy pont egy h hallatszott ki belőle.
Az írástudó deák meg így rögzítette.
Egyébként a TV-ben hallottam régen, vagy a Grétsy, vagy még a Lőrincze tanár úr fejtegette ezt.
De hát a szlovákokat hívják tótoknak.
Szerintem a h meg nem azért lehet a végén,mert elharapták a többit, mert a horvát végén mit haraptak el, hanem mert régen egy bizonyos fonémát th betűkapcsolattal jelöltek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!