Mi az államkapitalizmus? Azt hallottam, olyan mint a vegyes gazdaság, s HA ez igaz, mi a különbség?
Az államkapitalizmusban ugyan úgy államosítva van a gazdaság, mint a szocializmusban.
A különbség az, hogy míg az államkapitalizmusban az állam vezetői jelentik azt a kizsákmányoló réteget, amit a kapitalizmusban a nagytőkések, addig a szocializmusban az államosított gazdaság a nép érdekeit szolgálja és nincsen burzsoázia.
Szóval igazából ez egy kapitalizmus, ahol az állam aktív szereplő, azaz ő nevezi ki az embereket a cégek vezetőjének, ő határozza meg mit csináljon, nem ad sok szabadságot neki, csak annyit enged meg, hogy a márka név fenn maradjon (pl. állami a McDonald's, de attól még McDonald's? Eléggé elvesztem ebben az egészben xd
Államkapitalizmusban vannak egyéni- és kisvállalkozók? Hozzájuk, hogy viszonyul az állam?
Általában vegyes gazdaság, igen.
Kína is államkapitalista ország, viszont van magánszféra is,van verseny, vannak kínai cégek, némelyik egész sikeres a pl Midea, Lenovo.
Utolsónak köszönöm, bár még mindig nem egészen értem, hogy is megy ez konkrétan a gyakorlatban. Kaphatok néhány példát?
Köszönöm az eddigieket is
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!