Nem gondoljátok, hogy ideje lenne abbahagyni mindenféle széthúzást?
Ha azt gondolom "A" emberről, csapatról, pártról, vallásról hogy amit képvisel, vall, gondol, stb. az negatív tartalommal bír számomra, akkor az ő követőit, híveit, drukkereit sem fogom megérteni és ők sem engem, ha én pedig "B" embert, stb.-t követem.
Ez nem széthúzás, hanem véleménykülönbség.
A széthúzás dumával csak etetnek minket, hogy "Jaj, mi magyarok úgy széthúzunk! Mi lesz így velünk!?"
Mi lenne? Ugyanaz, mint máshol. Elegem van már a "bezzegnyugatozásból"!!
Ott is vannak véleménykülönbségek minden téren. Politikai csatározások, tüntetések, elcsaltnak tűnő választások a fél százalékkal vesztők hívei szerint, futballhuliganizmus, meg minden.
Alapvető emberi jog a másként gondolkodás és az egyet nem értés és az ebből fakadó ellentétek. Ez a demokrácia. A nem széthúzó és mindenben egyetértő társadalom egy utópia, és legfeljebb mint Orwellnél az 1984-ben, agymosott birkákkal képzelhető el, hogy mindenki együtt szereti Nagy Testvért.
A való életben viszont nem kötődhetek mindenkihez! Ahhoz, hogy ne álljak elveszetten a világban, muszáj tartoznom valakikhez, akik adnak nekem egy csoporttudatot és biztonságérzetet.
Mások más csoportokhoz, ideológiákhoz, stb. kötődnek és kölcsönösen elhatárolódunk egymástól és egymással szemben határozzuk meg a helyzetünket és természetszerűleg magunkat fogjuk a jobbnak tartani.
Mondom, elegem van már belőle, hogy egy természetes emberi viselkedést ostoroznak állandóan és olvasnak a fejünkre!
Szép gondolat, csak sajnos utópia.
Az önbecsülésünkhöz szükséges, hogy valakiknél "jobb" embernek - ez jelenthet sok mindent - tartsuk magunkat, hogy valakiket magunk alá helyezhessünk el a társadalomban.
A csoport, amihez kötődünk pl. maradva a focinál az Újpest mondjuk, ad egy közösséget ami befogad, óv, véd, támogat, tehát logikusan mind magukat, mind a velük egyívásúakat magasabbra fogják helyezni, mint a más csapatoknak szurkolókat.
Nem is akarják őket megérteni, mert szerintük az Újpest a legjobb, tehát aki nincs velük és nem fogadja el az értékeiket, az csak hülye lehet.
Persze a Fradi drukkerek ugyanígy működnek, mert emberből vannak és az ember társas lény; "én" nem létezhet egy "mi" nélkül, a "mi" pedig feltételez egy "mások" kategóriát is, akiknél "mi" jobb, szebb, okosabb kategória vagyunk. Nem is értjük, miért nem akar mindenki "mi" lenni, illetve támadásnak fogjuk fel, ha léteznek más ideológia alapján szerveződött csoportok, akik szintén rendelkeznek a "mi" felsőbbség tudatával.
Ezek a "mi"-k sosem fognak elfogadással és megértéssel fordulni egymás felé, mert egy erős másik csoport a mi csoportunkra jelent potenciális veszélyt, pl. bomlaszthat, erősebbé válhat mint mi, stb.
11:30
Pontosan úgy van, ahogy leírod, csak hát a legtöbb ember reflex-szerűen ugrik a szlogenekre ("összefogás", "széthúzás") és képtelen 5 percet gondolkozni a témáról, hogy eljusson a következtetésidre.
A bezzegnyugatozásról meg annyit, hogy az oszloptársadalmat sem Magyarországon találták fel, hanem Bezzegnyugaton.
11:43
"Azt mondom, hogy attól, hogy te FTC drukker vagy, ne szidd az UTE szurkolókat. Egyszerű példa, de hátha segít megérteni. Vitázni lehet, sőt kell is. De ha elkezdesz szidni egy másik embert csak azért, mert mást gondol egy dologról, az már nem vita."
És mi lesz, ha valaki "szid" valaki mást? Anyagi kár keletkezik? Megállnak a gyerekek a növésben? Felmegy a benzin ára? Próbálj már meg életszerű példákban gondolkodni. Mi a fenét számít, hogy az emberek "szidják"-e egymást? A probléma az, ha megverik vagy lelövik egymást. Az tényleg nem jó. Ha lecseszik egymást, az szabad véleménynyilvánítás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!