Hogyan tudja egy kormány növelni az államháztartás elsődleges egyenlegét?
Igen, ez oké.
De rengeteg pazarló szokás elhagyása mellett, hogyan lehet még az elsődleges egyenleget növelni?
Csak azért mert úgy tudom az USA a második világháború után és itthon a Horn-kormány is úgy csökkentette az államadósságot, hogy pozitív elsődleges egyenleget produkáltak.
Nagyjából sejtem, hogy miről beszélsz.
Minden évben fogadnak el költségvetési törvény, ennek van két főösszege:
- bevételi főösszeg
- kiadási főösszeg.
Adott tárgyévre előre meghatározzák a bevételeket/kiadásokat. Amire Te gondolsz, vannak bizonyos tételek, amikre év közben is jogosult a kormány átcsoportosítani (transzferek), általában az Emberi Erőforrások Minisztériuma szokott ráfaragni.
Erre gondolsz?
Vagy arra, ha kivonod egymásból a kiadási főösszeget a bevételiből:
- pozitív: szufficit
- negatív: deficit.
A kamatterheket kell tovább fizetni, különben tovább növekszik a kamatteher...
Nagyjából.
Egy ideje érdekel, hogyan lehet csökkenteni az államadósságot és találtam egy 2009-es dokumentumot amiben különböző opciók voltak (gazdasági növekedés, reálkamatláb, infláció - ezeket még értem is - és az elsődleges egyenleg), hogyan lehet 2015-re 60%-ra redukálni a magyar államadósságot.
Találtam rengeteg táblázatot is amik a magyar államadósság alakulását mutatják. Ezekből kitűnt, hogy a Horn-kormány idején indult egy radikális államdósság csökkentés. Utána néztem és minden évben költségvetési deficittel zártak, de az elsődleges egyenlegük viszont mindig pozitív volt.
Ezek után arra a kérdésre jutottam, hogy az államadósságba nem számolják bele a kamatterheket, de az évi költségvetésbe viszont bele számolják?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!