A panelházak felújításánál, modernizálásnál miért nem kreatívabbak egy kicsit?
Nagyon jó, hogy szigetelik őket, kicserélik a nyílászárókat, átfestik őket.De, lehetnének a tervezők egy kicsit kreatívabbak, hogy valami ízléses arculatot adjanak ezeknek a betonkockáknak.
Külföldön már vannak szép próbálkozások:
Valahol lebontanak egy vagy két emeletet és tetőt építenek rá:
Én ezzel foglalkozom, így tudok erre racionális választ adni.
Az egyik ok: a pénz
A másik ok: Csak is olyan felújítást lehet tervezni amit a várostervezési osztályon az önkormányzatnál az építészek elfogadnak.
A harmadik ok: A lakók. A lakók döntik el a közös üléseken hogy milyen színű legyen, mit cseréljenek, stb. Ennek semmi köze a tervezői kreativitáshoz.
A tetőbeépítés pedig teljesen független a panelszigeteléstől, azt az állam nem is támogatja.
Aki lepontozott 50%-ra legalább leírhatná miért is...
(#1 vagyok)
Az egyszerű prózai oka valóban a pénzhiány. A legolcsóbb és egyszerűbb dolog rányomni 8-10 cm polisztirol hőszigetelést és színezni, kérdés, hogy ennek van-e bármi értelme.
A tervezőkön nem múlna, vannak ehhez értő emberek Magyarországon is, csak itt pénz nincs rá. Az utolsó képen lévő panel szerintem nem felújított, hanem eleve magastetősnek épült.
Amúgy abszolút jogos a felvetés lehetne ezt sokkal jobban csinálni, mint ami a bevett rutin.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!