Az emberek miért veszik meg a szlovák, lengyel tejet? Miért nem a magyar tejet? Miért hajtogatjék folyton, hogy a magyar tej 400 forint? A Riska tej úgy tudom magyar, mi mindig azt veszünk, és egyáltalán nem drágább, mint a gusztustalan szlovák.
"én nem veszek észre olyan nagy árkülönbséget, mint ahogy azt egyesek vizionálják"
Jó neked, de azért ha valakinek hónap végén számolnia kell a forintokat akkor azért rengeteget számít 40-50 forint is. Ha csak a tejet nézem, akkor van ami friss tej, 190ft, semmivel nem rosszabb mint a másik ami meg 250. És napi szinten én iszok egy liter tejet kávéhoz, kajához, magában.
Meg nem is az hogy magában számítana, hanem ha mindennél megveszi az ember az eggyel drágábbat, akkor a végén kijön plusz 500-1000ft különbség, ami már napi szinten nem mindegy.
Mi azért vesszük, mert nálunk szinte nem is lehet mást kapni, ami magyar, az vagy drágább, emellett még rosszabb is, vagy ha olcsóbb, akkor pedig sokkal rosszabb (vizezettebb, már annyira, hogy érezni is lehet rendesen).
Alkalmanként (kb. kéthetente) szoktunk venni termelői tejet, 2-6 litert (mikor mennyit), szóval nem mondanám, hogy csak külföldi tejet veszünk, de az itthoni drágább, vagy ha olcsóbb, akkor rosszabb is, így kénytelenek vagyunk többségében azt venni.
A szlovák tej mitől gusztustalan, miben más mint a magyar tej? A dobozos tejek közül mind ugyanolyan vizes vacak, a külföldi és a magyar is.
Amíg magyarországon laktam akkor is figyeltem rá, hogy lehetőleg külföldi árút vegyek, a magyar szinte mindig jóval ócskább.
Amúgy meg legjobb tudomáson szerint Szlovákiában is, ősi magyar mindennélsokkaljobb fajtájú szíriuszi tehenek élnek, mint minden elszakított területen...
Az "olcsó szlovák tej" zöme Magyarországon, magyar tehenekből jön ki.
A rákfenéje a dolognak az, hogy a mind a kedves magyar őstermelőnek, mind a szekunder feldolgozóiparnak baromi vastagon fog a ceruzája, persze lefelé nem.
Tehát a magyar őstermelő rendkívül szeretné, ha a nyerstej literjét átvennék tőle 100 forintért. A magyar tejfeldolgozó meg ad érte maximum ötvenet, bezzeg az általa pasztőrözött, bedobozolt tejet meg adná 180 forintos nagykeráron (aminek a kiskereskedelmi ára lesz 250 forint).
A teszkó meg, akinek történetesen Szlovákiában van a tejüzeme, meg megveszi a gazdától 80 forint per liter áron a nyerstejet (amire kénytelen-kelletlen, és sír, mert jaj nem éri meg neki, persze sztm igen...), amit szállítással-feldolgozással-kiskereskedelmi árréssel együtt is 170-180 forintért el tud adni.
A végeredmény az lesz, hogy a teszkónak ÍGY IS megéri olcsón adni a tejet, mert a kisnyugdíjas Pista bácsi úgyis ezt fogja megvenni a teszkóban, mert ez az olcsó. Csak így 1. jóval kevesebb magyar munkaerőnek ad munkát, mert a tej magyar gazdaságban szereplése az őstermelőnél befejeződik, 2. nem lesz szép nemzetiszínű doboza, és az lesz ráírva, hogy "mlieko".
Ha rájönnének itthon is, hogy nem kell azonnal az extraprofitra hajtani, sok kicsi sokra megy, azzal sokkal jobban járna mindenki (erősödne a magyar tejfeldolgozóipar, a gazdák sem öntögetnék a csatornába tüntetésül a rajtuk maradt tejet, mert azért ugye a teszkó sem veszi meg MINDET, csak amennyit el tud adni), meg lenne egy rakás új munkahely, a munkahelyek bérkifizetéséből fogyasztásnövekedés, ami még több munkahelyet teremt, és pörög a gazdaság.
No.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!