Most akkor mi a helyzet? A Krím már Oroszországhoz tartozik hivatalosan, Ukrajna pedig biztosan kilép a FÁK-ból?
Ja, kérlek, ha a történelem nem tudomány, ha csak nemzeti elkötelezettséggel lehet nézni, akkor tökéletesen igazad van, mert akkor persze, hogy megfeledkezünk a nekünk nem kedvező tényekről, és tovább hőböröghetünk a minket ért igazságtalanságokról. Ebben az esetben tényleg nem kell tudomást vennünk más népek hasonló hőbörgéseiről, marad az áldott kelet-európai békétlenség.
Csak ez nekem méltóságon aluli.
További kellemes agyatlankodást!
Akkor muszáj leszek megfogalmazni mert látom nem érted.Ha a Trianoni döntést igazságosan hozták volna meg akkor Magyarország ma így nézne ki :
De mint tudjuk nem így történt.Hatalmas területeket adtak oda a szaggató országoknak úgy hogy a csonkaországi határhoz közvetlenül eső területeken minimum 80%-ban élt a magyar lakosság.Erre már nem vághatod rá hogy igazságos mert akkor magadnak mondasz ellent.Itt kéne bekapcsolni a gondolkodást.
Azt terveztem, hogy már nem reagálok, de ezúttal értelmes érveléssel tiszteltél meg, ezért válaszolok. Ha visszaolvasod, amit korábban írtam láthatod, hogy soha nem azt írtam, hogy a Trianoni békediktátum "igazságos" volt, hanem csak azt, hogy etnikailag igazságosABB helyzetet teremtett, mint ami azt megelőzően volt, mert többen kerültek olyan ország fennhatósága alá, ahova etnikailag tartoztak, mint ahányan olyanba ahova etnikailag nem tartoztak. Ez utóbbiak sajnos gyakorlatilag magyar honfitársaink voltak, ezért az ő számukra nem volt igazságos a döntés, pláne úgy, hogy az utódállamok gazdasági és politikai érdekei mentén erőteljesen eltértek az etnikai elvtől. Ez különösen a Felvidék esetében volt így, ahol az etnikai igazság szerint legalább 50-60 kilométerrel északabbra kellett volna meghúzni az államhatárt. De Te mit csináltál volna a Clemenceau helyében, ha a felvidéki városok egy része magyar többségű, de a környékbeli falvakban meg főleg szlovákok laknak? De ettől függetlenül nyilván igazságtalan az a határmódosítás, amikor homogén magyar lakosság kerül a határ közvetlen túloldalára.
Ami a bécsi döntéseket illeti, ugyanaz a helyzet, mint Trianonnál, etnikailag igazságosabb határok alakultak ki, hiszen egészében magyar többségű lakosság tért vissza. Tehát ha a II. vh. után úgy maradt volna, az igazságosabb lett volna, mint, hogy visszacsinálták. A dolog szépséghibája, meg talán annak is fő oka, hogy végül nem tarthattuk meg, hogy Hitlertől kaptuk őket.
"...hanem csak azt, hogy etnikailag igazságosABB helyzetet teremtett, mint ami azt megelőzően volt, mert többen kerültek olyan ország fennhatósága alá, ahova etnikailag tartoztak, mint ahányan olyanba ahova etnikailag nem tartoztak. Ez utóbbiak sajnos..."
Ezzel azt akarod mondani, hogy szerinted az rendben lévő dolog ,hogy míg Romániához 1704000 magyar került addig Magyarországnak 53000 román anyanyelvű polgára lett a trianoni békeDIKTÁTUM területi elosztása miatt?
Kicsit sem abszurd szerinted, hogy néhány kilométerre a határtól 12 éves koromban szembesültem először azzal ,hogy az a román nyelv amivel az iskolában szekíroznak minket egy élő, létező nyelv és vannak emberek akik ezen a nyelven és csakis ezen a nyelven beszélnek?
Kicsit sem abszurd szerinted, hogy olyan államok hallucinálják magukat nemzetállamnak ahol alig 65-75%os a többségük?
Mert szerintem az a kulturkör amibe beleszületsz ,amibe belenevelnek nem választható,mint ahogy az önazonosságod sem válaszható.Lehet hazudozni magadnak is meg műmájerkedni a világ felé,képzelhetsz magadról fantáziadús dolgokat ,de a léted milyenségére legnagyobb hatással az van ,hogy a szűkebb vagy tágabb környezetedben mire becsülnek ,milyennek tartanak.
Ha pedig valaki magyar létére magyarnak szánalmasan és önfeladóan tré ,akkor másban is nagy valószínüséggel hasonló szintet produkál.
A választ már régen közöltem veled de nem tiszteltél meg azzal hogy utána nézel vagy elgondolkodsz rajta hanem azonnal lealáztál jogtalanul ezért kellett konkretizálnom abban a reményben hogy végre odafigyelsz arra amit mondani akarok anélkül hogy előzőleg megbélyegeznél.
A te elveid nem tökéletesek még akkor sem ha annyira hiszel a valóságosságukban.Az utolsó válaszadó jól tette fel a kérdést hogy milyen jogon vették el 1700000 székely embertől a hazáját?Szerinted az hogy a románok nagyobb számban voltak Erdélyben jogot ad nekik arra hogy felbontsák egy ezer éves állam határait méghozzá ennyire drasztikus módon?Ez egy nagyon delikát kérdés, nem lehet csak így eldönteni hogy "megvolt az etnikai alap aztán vigyék".Magyarország már ezer éve egy egységes országként volt számon tartva az önnön többnemzetűségében méghozzá meghatározó szereppel.Sőt,Erdély autonóm jogokkal rendelkező megye volt a Magyar Királyság kötelékében azaz a magyarok a legbarátságosabb és legbefogadóbb nép Európában ha összehasonlításban beszélünk róluk más országokkal,és itt nem az érzelmek hanem a tények vezérelnek.(Csakis kizárólag a magyarosítás korszaka tesz ez alól kivételt).Mindenkit befogadtunk a ruszinoktól,románoktól kezdve a szerbekkel és az Északi részen élő őshonosnak nevezhető szlovákokkal folytatva.
De nem fogom szaporítani a szót csak egy pár mondat erejéig visszatérnék az ukrajnai helyzetre.Mit tud Ukrajna felmutatni ha a Krímre való jogát próbálja biztosítani?Kizárólag azt hogy Krímen bizonyos mennyiségben élnek ukránok (24% a 2001 évi felmérések alapján),nem tagadom ez egy szép mennyiség.Ezenkívül semmit.
Oroszország viszont nem csak etnikai hanem történelmi,és az ukrajnai események kapcsán még politikai okokkal is tud szolgálni.Az ukrán kormány hatalmasat vétett azzal hogy erőszakkal próbálta megerősíteni a kisebbségek asszimilációját méghozzá elsőként a menüsoron a rendszerváltás után tudva jól hogy az ország gazdasági csődben van,ennek ellenére a legtöbb figyelmet az etnikai kérdésekre fordították.Ez szúrt szemet az orosz kisebbségnek,ezért kezdtek tömegesen tüntetni Oroszország mellett Szevasztopol utcáin.Oroszország pedig teljes K.O - val oldotta meg a helyzetet mikor kijelentette hogy Krímen 3 hivatalos nyelv lesz ha az oroszok mellett voksolnak.Ezzel végleg megpecsételte a félszigetre a jogosságát.Valahol a helyzetet a magyarosításhoz is lehetne hasonlítani de itt felmerül bennem akaratlanul is a kérdés hogy mi lenne ma Magyarországgal ha nem törekedett volna Nemzetállammá alakulni,továbbá Magyarország tiszteletben tartotta bizonyos megyék és kisebbségek autonómijához való jogát ami már igazságosabbá teszi a politikáját sok országnál melyek ilyen feltételeket nem szabnak az ottani kisebbségeknek.Bárhogy is tekerem nem tudom egy szinten említeni Trianont és a Krími referendumot mert nagy köztük a szakadék és eddig nem találtam olyan érvet mely megváltoztatná ezt a képet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!