Elviekben hogyan tudnék olyan "országot" létrehozni, ahol csak az én általam létrehozott törvények érvényesek rám?
Ez egy gondolatkísérlet, szóval elvileg mi kéne ahhoz, hogy én egy független államot hozzak létre, aminek én legyek a törvényhozója, úgy, hogy ne vonatkozzon rám más ország jogrendszere, vagy bármilyen de jure nemzetközi egyezmény/megállapodás/charta/stb.? Tehát ahol elvileg bármit megtehetnék anélkül, hogy félnem kéne a büntetéstől.
Az világos, hogy államalapításhoz nem szükséges az, hogy más országok elismerjenek, de szükséges hozzá a független, állandó terület. Ha jól értelmeztem az eddigi gyakorlatot, akkor mesterséges szigetekre nem alapozhatok államot, akkor sem, ha nemzetközi vizeken teszem azt.
Ugyanakkor ha létre is hozom a független miniállamomat, akkor még mindig vonatkoznak rám az állampolgárságommal járó korlátok és a büntetőjogi következmények, ha nemzetközi szinten is. Tehát úgy gondolom, hogy de jure el kell vesztenem az állampolgárságomat, ami viszont nem megy egykönnyen, hiszen pl. Magyarországon azt hiszem nem lehet róla lemondani.
Troll válaszokat nem kérek, érdekes meglátásokat annál inkább.
Ja és igen, nem hiszem, hogy a déli sarkon meg tudnám alapítani a saját államomat, mert nemzetközi egyezmények vonatkoznak rá. Mint független ország vezetője, akit nem köt az egyezmény, tarthatnék igényt rá, de ahhoz meg kéne alakulnom, mint független ország, már létező, önálló területtel...
És az egyszerűség kedvéért hívjuk az államomat "Szabadföldnek".

Egyedül hatalomra van hozzá szükséged. Fegyverekre, katonai erőre. És olyan körülményekre, hogy az államnak, amelyiktől a területet elszakítod, ne érje meg fegyverrel visszavívnia azt.
Tehát, egy viszonylag nagy hadsereggel (amit a "népedből" toborozol) fogsz egy gyenge országot (mondjuk Afrikában), és ellenőrzésed alá vonsz egy területet. A jól védhető helyeket megerősíted, és gondoskodsz arról, hogy a terület eredeti gazdái lássák: annyi pénzt és katonát vesztenének egy ellentámadásban, hogy jobban megéri nekik, ha békén hagynak. Ja, és ne kövess el látványos emberijog-sértéseket, illetve ne államosíts fontos ásványkincseket, mert akkor már a nyugatiak jönnek, és az ő hadseregüket nem biztos, hogy vissza tudod verni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!