A szomszédos országok igazságosnak tartják Trianont? Még akkor is ha olyan területekről van szó ahol többségében Magyarok éltek?
Persze, hogy annak tartják az ő oldalukról nézve!
Még ha a magyar többségű területekről van szó akkor is. (Mellesleg a "kedves, baráti" románok a Tiszáig akarták volna eltolni a határt.)
Miért írtok ki naponta ilyen kérdést? De erre két válasz van.
1. 100 szomszédos ország állampolgárából 99 nem etnikai magyar sosem gondol Trianonra. Csak a magyar fejekben van ez a beteges gondolkodás, hogy a világ és annak minden élőlénye másra se tud gondolni napi 24 órában, csak Magyarországra.
2. Az az 1, aki netán történész és elmélázik valószínűleg olyasmi gondolatokat gondol, mint amit te meg én amikor arra gondolunk, hogy vajon a lengyelek nem tartják-e igazságtalannak, hogy az országuk volt háromszor akkora is, mint a mostani 400 évvel ezelőtt a lengyel-litván unióban. Vagy arra, hogy a kambodzsaiak nem szomorúak-e azért, hogy a Khmer Birodalom töredékét se uralják-e és nem volt-e igazságtalan az elvesztése.
Értem én, hogy 16 évesen szerinted még érv az, hogy mi igazságos, meg mi "jár", de nem így megy a világ.
Én Pozsonyban élek, és igen, ismerek szlovákokat akik igazságtalannak tartják, hogy színmagyar területek Csehszlovákiához kerültek. Ez persze szerintem nem a többség véleménye de nem is lehet általánosítani a kérdésben.
A szlovákok szeretnek minket megvádolni azzal hogy a múltban élünk és talán egy kicsit igazuk is van. ''Elveszítettetek egy háborút, tessék viselni a következményeit.''-mondják.
Ne értsetek félre, nem sok embernek fáj annyira Trianon mint nekem, hiszen mindennap érzem a következményeit.
Az viszont, hogy Magyarország még mindig nem tudott túllépni a Trianon okozta traumán, úgy veszem észre, hogy ez nem tesz jót neki, s emiatt egyre inkább elszigetelődik Európában.
Ez egy szlovák dokumentumfilm a témáról. (magyar felirattal)
Nyilván vannak területek amin el lehetne mélázni, hogy kik éltek ott többségben, de önmagában, ha nem szeretnél pozsonyi parlamentben ülő horvát köztársasági elnököt és román pénzügyminisztert, akkor elég jó határokat szabtak ki nekünk anno.
És az ország már trianon előtt felbomlott. Ahol a közhiedelemmel ellentétben nem Magyarországot darabolták fel, hanem a monarchiát, és nem feldarabolásról van szó, csupán a horvátok nem szopták már be többé, hogy a jóisten úgy akarja, hogy X nevű magyar király uralkodjon fölöttük. Inkább választottak maguknak saját vezetőt. (Mint ahogy a csehek és a szlovákok is már jóval Trianon előtt kiváltak és saját államot alapítottak.) És nagyjából ez igaz az összes többi országrészre is.
Egyébként demokratikus az összes környező ország. Tehát ha olyan sok a magyar ott, akkor tudnak maguknak magyart választani a parlamentbe, ahol az képviselheti a magyar érdekeket. Semmi akadálya sincs annak sem, hogy Romániában vagy Szlovákiában magyar legyen a miniszterelnök vagy a köztársasági elnök, ha ezt az ottani többség úgy akarja.
//A "Magyarok" meg kis m! Magyarként ennyit igazán tudhatnál...
igenis igasságosnak tartom triatlont....
egyenlően fusson usszon biciklizzen mindenki.....
7/7 válaszolónak :
Probálj meg békjóban futni, zsákba kötve úszni, és kerék nélkül biciklizni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!