Miért nem építenek ma M. o. -on panell-lakásokat?
Azért nem építenek, mert nincs rájuk igény. A panellakás olcsó ugyan, de drága a fenntartása, ezért nem sokan választanák mondjuk egy téglaépülettel szemben. Másrészt nincs igény olcsó lakásokra, hiszen az emberek simán kifizetik a 10-15 milliót az új lakásokért, 20-30 évre eladósodva.
"fújj de utálom egyszerűen undorító, ahogy meglátom a házakat a kommunizmus jut eszembe, az a lemaradottság.."
A szokásos tudatlanság. A házgyári panel lakóház dán találmány, Larsen-Nielsen rendszer az eredeti neve. Svédországban van vagy egymillió ilyen lakás, mint ahogyan Britannia és az NSZK, valamint Franciaország is milliószámra építette ezeket. A 60-as, 70-es években a modernitás jelképének tartották ezeket a lakótelepeket, pl. azért, mert ahol ilyen házak épülnek, ott kevés zöldterületet kell házakkal lefedni, és az eredmény (elvileg) egy parkosított, zöld város (Le Corbusier: a jövő városai). A magas szintekre csend és tiszta levegő jellemző (meg kevesebb szúnyog). Aztán a kezdeti optimizmus lehanyatlott és a 80-as évekre kiment a divatból a panelépítés Angliától Svédországig éppúgy, mint itt.
Jellemző a félművelt, de okoskodni nagyon szerető emberekre (akikkel tele van az internet), hogy mindent, ami a környezetükben nem tetszik nekik, magyar vagy közép-európai sajátosságnak képzelik, hiszen a "Bezzegnyugatot" csak a tévéből ismerik, és a tévében ábrázolt világ csupa sztár, meg gondtalan életű felsőközéposztálybeli. Azt hiszik pl., hogy ronda paneltömbök nincsenek Bezzegnyugaton, csak itt.
Londoni panel:
Ír panel:
Kérdező, a panel nem jó, nem egészséges, ahova akarnak, úgyis betörnek, áthallatszik az is, ha a szomszéd tüsszent, kifizettetik a becsületes lakókkal a nem fizetők tartozásait (elég sok helyen)... Sok kicsi egyforma egy rakáson, olyan érzés, mint egy börtön (én legalábbis így érzem magam 21 éve panellakóként), ha tűz van, nem biztos, hogy tudsz menekülni, öcsém izgága gyerek volt, mivel a 9. emeleten lakunk, rácsot kellett szerelni az erkélyre, hogy ne essen le (az ablakot nem tudta kinyitni). Nyáron olyan, mint egy szauna (főleg a magasabb emeleteken).
Biztos van előnye is, de én nem szeretem. Lehet, hogy első saját lakásom nekem is panel lesz, de 5. emeletnél nem lesz magasabban, és ki fogom adni albérletbe, amíg lehet, és összeszedem egy kertes lakás árát.
11-25 17:43
Végre egy szakszerű válasz! Köszönöm!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!