Vajon J. K. Rowling, a Harry Potter könyvek írója, Voldemort gyerekkorával valóban Hitler zsidó származására célzott?
Egyik ismerősöm vetette fel a témát.
Ugye annyit kell tudni, hogy Voldemort (a történet főgonosza) kérlelhetetlenül gyűlölte a muglikat, akik olyan emberek, akik nem tudnak varázsolni. Ki akarta őket irtani vagy rabszolgasorba akarta őket dönteni, már nem emlékszem.
A családja úgy nézett ki, hogy az anyja nemesvérű varázslócsaládból származott, akik nagy szegénységben éltek a Denem (Voldemort apjának családja) birtokon és a fiatal Denem fiú elcsábította Voldemort anyját, aztán gyerekük született, ő lett Voldemort.
Miután megszületett a fiú, az apa letagadta, hogy bármiféle köze lenne a nőhöz és ezzel megtagadta a saját fiát is. Ezt az arculcsapást Voldemort anyja nem bírta elviselni, ezért öngyilkos lett. Ebből eredt Voldemort gyűlölete az apja iránt és ezért gyűlölte a muglikat is, ugyanis az apja is az volt.
Haverom azt mondta, hogy ezzel arra célzott az írónő, hogy valószínűleg Hitler is azért gyűlölte a zsidókat, mert az apját vetítette ki rájuk, akiről azt rebesgették, hogy zsidó származása volt és Hitlerrel gyűlölték egymást.
Igaz lehet a célzás?
Ez ám az érv:)
"Nézd meg ha nem hiszed!!!!"
Hol érzed magad hülyegyerek, a dedóban?
Azért mert Blacknek hívták a pasit semmit nem jelent.
Ha meg abból indulunk ki mennyi retek néger van Londonban, hát még az az egy is rasszizmus.
Annyira viccesek ezek a turulcsirkék minden kérdésnél. Az egyik a hurdurrmocskosnégeren háborodik fel, a másik szerint Voldemort zsidó, istenem :DDDDD
Elmentem pisilni és épp elfogyott a papír, szóval nekem kellett újat kivenni a szekrényből. EZ IS A ZSIDÓK HIBÁJA VOLT AZ ÉLETEM MEGKESERÍTÉSÉRE :((((
# 12/14
Keress rá, hogy Dean Thomas vagy Lee Jordan. Mindketten már az 1. részben benne voltak. Igaza volt az előzőnek.
Uhh, tényleg, egy fél perc erejéig van benne két bohóc.
Hűha:)
Ja, hogy akkor mégis vannak benne, de kit érdekel, mi? :D
Lehet a filmben nem sokat szerepelnek, de a Jordan az ikrek nagy haverja, és mindig együtt "bandáztak", Dean meg Potter osztálytársa volt, ő is szerepelt elég sokat.
Vagy mit akartál volna, hogy Potter feka legyen, esetleg Hermione? :D
1. Aki szerint alapműveltség a Harry Pottert elolvasni, azt megkérdezném, hogy miért tartja alapműveltségnek? Irodalmilag, művészetileg egy semmilyen mű, számomra az értékelhetetlen kategóriában van (művészetileg, az más hogy nekem is kikapcsolódás volt olvasni, és szeretem a sztorit, még ha sok is a logikai baki benne), egyszerűen nagyon jó marketingje lett.
2. A Harry Potterbe nem kell semmit se belemagyarázni. Pont amiatt, amit fentebb írtam. Nincs semmi mögöttes tartalom, nincs semmi mondanivaló. Az első négy rész konkrétan a szereplőket leszámítva nem is függ össze. Majd az 5. résztől kezdve kezdi összefűzni az egészet, de akkor meg már sok helyen egész erőltetett. Egy ilyen meg nem szerkesztett ifjúsági regénysorozatba én nem vizionalizálnék bele semmilyen mély tartalmat, vagy hatalmas metaforát. Nincs köze se Hitlerhez, se zsidókhoz.
A történet az nem ez volt. Legalábbis a vége.
Voldemort édesanyja szerelmi bájitalt adott be minden alkalommal a férfinak, de egy idő után fájt neki, hogy csak ez által szerelmes belé, ezért elhagyta az "adagolást". A férfi ráébredt, hogy ki a gyermeke anyja, ezért elhagyta őt, de a nő nem azért halt meg, mert öngyilkos lett Voldemort édesapja miatt. Belehalt a szülésbe. Egyébként nem hinném, hogy ezzel bármire is célozna, mert akkor ennyi erővel minden irodalmi műben találhatunk olyan történetet/személyt, ami a való életben is létezik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!