Hogyan rajzoltad volna át Közép-Európa térképét, ha te dönthettél volna erről Versailles-ban 1919-20-ban?
Azért le kell fektetni, hogy Versailles-ben nem Magyarországot osztották fel, hanem az Osztrák-Magyar Monarchiát, aminek a részei épp úgy voltak a magyarok, mint a szerbek vagy a szlovákok, és a helyzet úgy állt, hogy míg a románok szerbek és szlovákok az Antantal voltak baráti viszonyban, mi magyarok az osztrákokkal és a németekkel, akik meg kikaptak. De mi még rá is tettünk egy lapáttal, amikor a Vix jegyzéket félredobva, még a tanácsköztársaság időszakában hódíthattunk vissza kicsit a megszállt területekből*, mikor a Monarchia már nem létezett.
* megszállt területek azért vicces kifejezés, mert a nemzetiségek már azzal is megszállták a területet, hogy ott éltek tulajdon képen már igen régen
Hozzátenném, hogy ez nem az első világháborúban a vereségért lerótt bosszú, hanem sok évszázados nemzetiségi ellentét végkimenetele volt. A kiegyezés után például hoztak olyan törvényt, hogy Magyarország területén a nemzetiségi gyerekeknek is kötelező volt magyarul írni olvasni és intézni az ügyeket.
Emlékezzünk csak mekkora botrány volt a szlovák nyelvtörvény miatt, hogy élhették ezt akkor meg a nemzetiségek?! Egy korban amikor a nacionalizmus kezdett az én farkam nagyobb játékká átalakulni.
Etnikai határok mentén.
Akkor talán megbékéltek volna a nacionalisták és elkerülhető lett volna a második világháború.
Az Osztrák-Magyar monarchiát mindenképpen meghagytam volna.
Azért mert egy ekkora állam , államszövetség sokkal versenyképesebb , mint sok kicsi állam.
Sokkal erősebb tud lenni.
Nagyobb lenne, mint most Németország vagy Franciaország.
"Az Osztrák-Magyar monarchiát mindenképpen meghagytam volna.
Azért mert egy ekkora állam , államszövetség sokkal versenyképesebb , mint sok kicsi állam.
Sokkal erősebb tud lenni."
Milyen érdekes! Nagyrészt pontosan ugyanezért szabdalták szét. Mert túl erős lett volna, ha megmarad úgy, ahogy van.
Én úgy húztam volna meg a határokat, hogy jobban kövesse az etnikai határokat, mert azzal nagyrészt ki lehetett volna húzni a sovinizmus méregfogát. Persze, utólag könnyű okosnak lenni, ma már tudjuk, hogy ezek a határsérelmek nagy szerepet játszottak a második világháború kirobbantásában (de állítólag Foch marsall már 1919-ben is megmondta, hogy ez nem béke, hanem húsz évre szóló fegyverszünet).
"Etnikai határok mentén.
Akkor talán megbékéltek volna a nacionalisták és elkerülhető lett volna a második világháború."
A második világháború kitört volna ettől függetlenül is.
"Versailles egész Európát megfingatta"
Ha az összképet nézzük, akkor azért Közép-Európa tekintetében éppenhogy más a helyzet.
Kinek lett rosszabb a versailles-i rendezés?
- magyarok,
- horvátok,
- szudétanémetek,
- osztrák-németek (de őket meg az Anschluss kielégítette volna).
És kiknek lett jobb?
- csehek,
- szlovákok,
- románok,
- szerbek,
- szlovének,
- románok,
- lengyelek,
- finnek,
- baltiak (észtek, lettek, litvánok),
- olaszok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!