I. Szvatopluk gall fejedelem?
Egyik ismerősöm állandóan azt hajtogatja, hogy I. Szvatopluk gall fejedelem volt. Többször is elmagyaráztam már neki, hogy miért nem igaz, amit állít, de ő mindig ezt mondja erre: "Hazudnak mindenkinek, de én tudom az igazat."
Naponta kétszer (legalább) biztos felhozza ezt a témát.
Kezdek azon tűnődni, hogy esetleg nincsenek-e valami agyi problémái.
Szerintetek?
A válasz egyszerű: Összeesküvés-elmélet!
Ami lehet nagyon logikus, emiatt hiszi el a haverod, és emiatt akarja minél több emberrel megismertetni az "igazságot"
Amúgy Svatopluk tudtommal szláv-morva fejedelem volt, …
… ha volt! (egy másik elmélet szerint)
Azért ez a gallos Svatopluk dolog érdekelne :-)
Szvatopluk nem volt gall, ez egészen biztos. :)
Nem lehet, hogy az ismerősöd keveri őt Szamóval? Ő - elvileg - egy frank kereskedő volt a 7. században, aki - elvileg - először egyesítette a szlávokat és szervezte őket egységes államba. Mondjuk hozzá kell tenni, hogy ennek a Szamónak a létezése is vitatott és azt is, hogy természetesen ő sem volt gall. De a frank meg a gall között legalább lehet valami erőltetett földrajzi kapcsolatot vonni. :D
A másik lehetőség, hogy Szvatopluk gall mivolta, egy általam még nem ismert fantazmagória a "Szíriuszról jöttünk" történetek köréből.
Első:
Az összeesküvés-elmélet is könnyen lehetséges. El tudnám képzelni. :)
Igen, én is úgy tudom, hogy szláv-morva volt.
Második:
Ez is meglehet, sőt..., de bizonytalan vagyok.
Harmadik:
Nem hiszem, hogy keverné Szamo-val. Elvégre, nem volt gall. Nagyon biztosra mondja, amit mond, az hallatszik ki a hangjából.
Ez a "szíriuszi-dolog" viszont, eléggé érdekesen hangzik. :)
Ez egy jó kérdés... Az mindenesetre kétségtelen, hogy Svatopluk Német Frank király kinevezettje volt. Uralkodása idején erősödött meg a cseh kisebbség (korai szláv) függetlenedési törekvése. I. Bořivoj
Morvák továbbá csehek rokonai és nem a szlovákoké, akik sokkal közelebb állnak a szerbek vagy szlovénok nyelvjárásához, mint a morvához. Morvát nem is tekintik önálló nyelvnek, sokkal inkább a cseh egyik nyelv járásának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!