Mennyi valóságtartalma lehet ennek a cikknek Che Guevaráról?
"Che Guvara nem volt tömeggyilkos. A bolíviai, de már a kubai Sierrában vezetett naplójából is kiderül, hogy a foglyul ejtett katonákat hadifogolynak tekintette. Nem engedte, hogy bántalmazzák, s még kevésbé, hogy megöljék őket. Elítélte a terrorizmust is. A forradalom győzelme után rövid ideig valóban a Cabana erőd parancsnoka volt, ahol összegyűjtötték a diktatúra pribékjeit, akiknek a kezéhez vér tapadt. Az ellenük folytatott per a nagy nyilvánosság előtt zajlott védőügyvédek közreműködésével. Herbert Matthews, a The New York Times tudósítója annak idején megírta, hogy egyetlen megalapozatlan vádat és ítéletet sem talált az iratokban. Guevara nem vett részt az elítéltek kivégzésében, s kényesen vigyázott a törvényesség betartására. Alkalmam volt látogatást tenni abban a táborban, amely egyesek szerint gulágként működött, Guevara kezdeményezésére. A tábor rövid ideig tartó kísérlet volt azok számára, akik súlyos károkat okoztak munkahelyükön, és szabadon dönthettek: vagy elbocsátják őket állásukból, vagy bizonyos időt fizikai munkát végezve eltöltenek a táborban. Ez utóbbi esetben visszanyerhették korábbi, akár magas beosztásukat is."
Amennyire tudom, ez ütközik az általános vélekedéssel, miszerint agresszív, könyörtelen gyilkos volt, és százak halála neki tulajdonítható. Én egyik oldalon sem állok, csak szeretnék informálódni.
Ez a vélekedés nem tudom milyen körökben elterjedt de van egy tippem.
Aki kicsit is utána olvasott már az tudhatja hogy ez a véreskezű tömeggyilkosként való beállítás sima amerikai lejárató kampány volt, és arra felé nem is vették komolyan, csak a nagyvizen innen maradt meg ez az emberekben.
Közép és Dél-Amerikában meg ma népszerűbb mint valaha. A könyvei a top listákon van, a fiatalok körében is nagyon népszerű. Azért egy véreskezű népsanyargató diktátorért ritkán rajonganak ennyire. Az USA-nak egyszerűen csak fájt hogy több helyen is felszámolták az általuk bábként oda állított jobboldali diktatúrát.
Nincs valóságalapja.
Guevara is csak egy ugyanolyan messiás-szindrómás, holdkóros barom volt, mint Hitler, Sztálin, Pol Pot, és társai. Az egyetlen különbség, hogy kevesebb embert tett el láb alól, de ez sem az ő érdeme, csak nem volt olyan "ügyes", mint fentebb említett elvtársai.
"Alá tudnátok támasztani az állításaitokat?"
Persze. Normális ember nem öldös le másokat csak azért, mert máshogy szeretnének élni, mint ahogy ő elképzeli. Viszont Sztálin, Hitler, Pol Pot, stb. pont ezt csinálták.
Ezt csinálta Guevara is.
Volt a fejében egy szép idea, hogy mitől is lesz boldog a kubai nép. Csak éppen azt nem fogta fel, hogy nem biztos, hogy mindenkinek úgy jó, ahogy ő elképzeli. És képes volt leöldösni azokat, akik másként gondolták. Ez színtiszta elmebetegség.
Márpedig az, hogy embereket ölt, az tény, ezt nem lehet elmismásolni.
Vagy utána olvasol a dolgoknak vagy hiszel az itteni ferdített meg jobboldaliak által terjesztett meséknek. Ilyen egyszerű.
"Vagy utána olvasol a dolgoknak vagy hiszel az itteni ferdített meg jobboldaliak által terjesztett meséknek. Ilyen egyszerű."
Vagy hiszel a baloldaliak által terjesztett meséknek, ugye? :D
Hiába olvas utána, nem lehet találni erről elfogulatlan írásokat.
Az viszont tény, hogy aki ideológiai meggyőződésből embereket gyilkol, az nem normális. Guevara is ebbe a kategóriába tartozik. És engem nem érdekel, hogy éppen milyen ideológia az. Hitlert is ugyanebbe a kategóriába sorolom.
"Hiába olvas utána, nem lehet találni erről elfogulatlan írásokat. "
Szal ezzel magyarázod a tudatlanságodat. Elég gyenge indok. Persze tudom hogy könnyebb a propaganda szövegeket egy az egyben benyelni és magadévá tenni, mint gondolkodni, utána nézni és hasonlók.
"Szal ezzel magyarázod a tudatlanságodat. Elég gyenge indok. Persze tudom hogy könnyebb a propaganda szövegeket egy az egyben benyelni és magadévá tenni, mint gondolkodni, utána nézni és hasonlók."
Mégis mi ebben a propaganda szöveg? Pont hogy én gondolkodok. És úgy látom, te vagy az, aki benyeli a propaganda szöveget, miszerint ő egy hős forradalmár volt.
BTW linkelj már nekem valami hiteles forrást róla.. kíváncsi lennék rá, mit tartasz te valóságnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!