Kezdőoldal » Politika » Egyéb kérdések » A budai és pesti lakosok...

A budai és pesti lakosok között van valami feszültség, elkülönülés?

Figyelt kérdés

Példának okért, úgy vettem észre, ha egy budai máshol jár az országba, és megkérdezik tőle, hogy pesti vagy e, akkor külön kihangsúlyozza, hogy ő Budán él. (Miközben a pesti elnevezés egyértelműen Budapest rövidítése.)

Ti mit tudtok erről, mit tapasztaltatok?

2013. ápr. 1. 19:29
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
Max csak szóhasználat szintjén, amúgy semmi nincs. A pestiek viccesen sznobnak tartják a budai "arisztokratákat", míg azok a pestieket "proliknak". De igazából nincs semmi komoly, ennél még a Közgáz vs. BME is komolyabb ellentét.
2013. ápr. 1. 19:37
 2/12 anonim ***** válasza:
66%

Semmi feszültség.

A "pesti" elnevezés pedig nem egyértelműen Budapest rövidítése, legalább is a fővárosiaknál nem. Ezt a formát leginkább a vidéki használják, ahol a fővárost jelölik vele röviden. (Nekik mindegy ilyen vonatkozásban, hogy Pesten, vagy Budán élsz.)

2013. ápr. 1. 19:42
 3/12 anonim ***** válasza:
15%
Az én tapasztalatom az, hogy inkább azok használják ezt a "budai vagyok" akik békáson vagy gazdagréten egy 11. emeleti panelben nyomorognak. Kisebbségi érzésük kitör ilyen formában.
2013. ápr. 1. 19:44
 4/12 anonim ***** válasza:
78%
Pesti vagyok és nincs semmi ellentét, hogy lenne már? Itt lakik, oda jár dolgozni, ott lakik a barátja, ide jár iskolába, érted, teljes a keveredés, csak egy folyó választ el ami meg semmi, vannak hidak, metró ami átszeli. Nem tesz semmit. De ha én Budán laknék és mondanák hogy pesti vagyok-e, én is kihangsúlyoznám hogy budai vagyok, mert azért ez mégis más, hiszen nagy város. (Mihez képest nagy. XD)
2013. ápr. 1. 20:03
 5/12 bumbi02 ***** válasza:

Olyan szintű elkülönülés van, hogy még egy folyó is elválasztja őket..

Amúgy igen, kiszokták hangsúlyozni, de nagyjából csak "formalitás" miatt...

2013. ápr. 1. 22:30
 6/12 anonim ***** válasza:

Én egy most Pesten élő budai vagyok. Nem több vagy jobb.

De azért eleget éltem Budán ahhoz, hogy tudjam, (irónia bekapcs:) Pest büdös, prolinegyed, ahol az emberek utaznak tömegközlekedéssel (tényleg az, hogy is van, állnak utazásközben valamikor? Most ez komoly? Mintha néha felnézve ezt láttam volna a kék dobozokban.) Meg voltunk jó sok éve kanalad túrán a Moszkva téren bandázva lementünk a metróba, ne tudd meg mi van ott! Rosszabb volt mint Kenya, ha ott nem jártál akkor tudod mint Bankok, na látod érted te ezt. Meg a Hídon átvergődni, de minek van már a Mamutban is mozi. Tényleg mi is volt idén a családi, az iskolai, és a egyéni külföldi nyaralásod? - külföldi volt mind a három persze,(ha csak nem vagy vér ciki arc). És Óbuda csak nagyapád idején volt Buda, ja igen Első, Második és Tizenkettedik kerület Buda a többi nem is tudom mi. Kb. ez volt és van egy iskolában ott és a többi a kilencventől, a mai napig. Ő a szegény az osztályban, tavaly még kétszer sem volt repülővel nyaralni.

2013. ápr. 2. 05:25
 7/12 anonim ***** válasza:

Elkülönülés? Ha a pesti családja is háromszor nyaral külföldön repülővel egy évben akkor beházasodhat, amúgy nem kell akinek csak a pénzünk kell, meg a surmók sem kellenek! Érdekes az Andrási út nekem Budán van, mert azért az Operába el kell menni, és az még se lehet Pesten, meg a Madách meg a körutat még ismerem.

Amíg Budán éltem esküszöm három valóban útkeresztezősét használtam Pesten, pedig nem rövid ideig éltem Budán, az Oktogont, a Blahát, és körútról nyíló néhány utcába még bementünk, ahol boltok voltak (részben a családok tulajdonában). A Parlamentig nem mentünk el. Pedig heti többször láttuk. Többször voltunk a Margitszigeten mind a Duna pesti oldalán. Meg volt vidéki, meg pesti az utóbbi a furább (komolyan).

csak a közlekedés és utazási szokások és megítélése - És ez közlekedés visszatért a visszaköltőzéssel, és újra feloldódott pesti oldali ként.

2013. ápr. 2. 05:42
 8/12 anonim ***** válasza:
Legbővebben a 4-es 6-osból állt a BKV, nem is véletlenül lett az flancos márkás és új.
2013. ápr. 2. 05:43
 9/12 anonim ***** válasza:

KOMOLYAN: Budai ként gondolkodva legbővebben a 4-es 6-osból és a Kisföldalattiból áll a BKV.

Nem is véletlenül lett az flancos márkás és új a villamos.

És felújítva "gyorsan" a földalatti. - hogy pontos legyek. A Városligetig, de inkább az Operába, és moziba is így el lehet jutni a bébicsősszel is és kamaszként is, tehát miért lenne értelem másik járatnak???

2013. ápr. 2. 05:50
 10/12 anonim ***** válasza:
Na, azért azt is lehet mondani, hogy ahova a 4-6-os jár, az még "tiszteletbeli Pest", mert oda még elmegy a tömegközlekedés, van élet. Azon kívül minden más már burzsuj vidék :)
2013. ápr. 3. 17:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!