Hogyan működik az alkotmányos monarchia?
Azért ez nem egészen így van, ahogy az első írja.
Amiről ő beszél az a parlamentáris monarchia, amikor az uralkodó a parlamentnek alárendelten működik, államfőként, elsősorban protokolláris szereppel. Ilyen az Egyesült Királyság, Norvégia, Spanyolország, Svédország, stb..
Az alkotmányos monarchia más. Az alkotmányos monarchiában a király uralkodik, de nem kormányoz. Az uralkodó jogai az alkotmány által korlátozottak, és egyben az egyének jogai az alkotmányban vannak rögzítve. Ilyen Európában Liechtenstein és Monaco.
Az elsőben fel sem merül, hogy esetleg a kérdése törihez kapcsolódik és eszében sincs visszaállítani a kérdezőnek Magyarországon a királyságot?
Töriből mi és éppen most vesszük az alkotmányos monarchiát és az én fejemben is van némi homály, ha a kérdező nem teszi fel ezt a kérdést valószínű én tettem volna fel... És akkor én is egy eszement hülye lennék akinek az a hülye gondolata, hogy vissza akarja állítani a királyságot?
Nem vagy egy kicsit paranoiás?
A másodiknak köszönöm, ezzel nemcsak a kérdezőnek segített, hanem nekem is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!