Mi a gáz a keresztényekkel/kereszténységgel, hogy a világon annyi helyen és olyan olyan sokszor üldözték és a mai napig a világ legüldözöttebb vallása (XVI. Benedek szerint is)?
Már a megalakulásuk óta üldözik őket gyakorlatilag szinte mindenhol, ahol kisebbségben vannak, üldözték őket a rómaiak, a perzsák, a gótok, a mongolok, de még a 20. században is milliós számban mészárolták őket az Oszmán Birodalomban. Még a távol-keleten is csomó üldöztetésnek voltak kitéve (pl. Japánban meg Kínában is be volt tiltva; de Észak-Koreában a mai napig el vannak nyomva).
A modern időkben világszerte százmilliós nagyságrendben élnek üldöztetések, diszkrimináció alatt keresztények, mert keresztények - ezt még a mostani Pápa is elismerte, mikor azt nyilatkozta, hogy a keresztények a világ legüldözöttebb vallási csoportja.
Mi az a keresztényekben illetve kereszténységben, ami ezt kiváltja?
Miért nem tudtak majdhogynem soha rendesen kisebbségként beilleszkedni a többségi társadalomba, még a mai napig sem?
Mi az, hogy a keresztények a mai napig nem tudnak beilleszkedni a társadalomba?
HOL???????
Európában az összes országban a leggyakoribb vallás a keresztény.
Katolikus, protestáns, vagy görög-keleti.
HOL nem tudnak beilleszkedni????
Mikor -legalább is Európában és Amerikában- a leggyakoribbak a keresztény vallások.
látom segítség kell a szövegértelmezéshez.
Én ezt írtam:
"Miért nem tudtak majdhogynem soha rendesen kisebbségként beilleszkedni a többségi társadalomba, még a mai napig sem?"
Tehát ne gyere nekem Európával meg Amerikával, ahol ők a TÖBBSÉG, mert ott nem kell beilleszkedniük, hiszen ők vannak többségben, ők alkotják a társadalom zömét.
Én viszont azokról a helyekről beszéltem, ahol KISEBBSÉGKÉNT élnek, hiszen ott jön elő, hogy tudnak együtt élni más népekkel. És ahol kisebbségként voltak jelen a történelem folyamán, ott rendre üldözéseknek voltak kitéve - ami napig.
Erre kérnék okokat.
Remélem így már világos.
látom közben több embernél feltűntek százalékok, szóval érdemes lehet leszögezni, hogy én senkit nem értékeltem, és nem is fogok - se fel, se le.
"Kb. olyan okai vannak, mint kereszteny tobbsegu orszagban a zsido-uldozeseknek."
Ez érdekes.
Kifejtenéd?
Ketté kéne választani az üldöztetést
1, adminisztratív úton
2, társadalom úton
Sokszor békében megférnek egymás mellett, de a politikai okból folyik az üldözés.
pl. templomosok kérdése
Őket eretnekség vádjával üldözték, holott később a pápa is elismerte, hogy nem voltak azok. A valódi ok az volt, hogy a bankártevékenységből hatalmas vagyonra tettek szert és komoly politika befolyást szereztek, veszélyeztetve a status quo-t. Egyrészt meg kellett állítani a nyomulásukat, másrészt a csődbe jutott franci kincstár is szépen profitált belőle.
A törököknél pedig a janicsárokat zömmel keresztény családból elszakított férfiak alkották, akik aztán keresztény országok katonáit öldösték.
Az Egri Csillagokban Gárdonyi kiválóan megírta, hogy pl. a vár fokára hágó török harcos személyében Bornemissza Gergely egy magyar fiatalt ismer fel, aki már magyarul is elfelejtett a török rabságban.
Másfelől az eltérő vallás, eltérő szokások is okoznak konfliktusokat.
Ha x vallás egy adott cselekedetre A választ ad, míg y vallás B-t, bezony komoly összetűzések várhatók - amennyiben súlyos az eltérés.
pl. egyik vallás tiltja a kamatszedést, a másik abból él
egyik vallás a templomainak falát freskókkal borítja, a másiknál tiltott az ábrázolás, ezért bemeszeli a képeket és összetöri a szobrokat
Ennyire egyszerű.
Hétköznapi példa.
Béla nyolctól négyig dolgozik, délután hazaér és szórakozik és este pihen.
Géza éjszakai műszakos és délután aludna, de akkor Béla dorbézol. Amikor Béla aludna, Géza mulat.
Nehéz egy lakásban együtt élniük.:)
„Ez azt jelenti, hogy valami miatt rendre nem voltak képesek beilleszkedni a többségi társadalomba.”
Talán a többségi társadalom nem hajlandó őket befogadni, pl. Egyiptom. Én nem úgy ismerem a koptokat, mint akikkel ne lehetne egy közösségben élni.
Egyébként valamennyire meg is tudom érteni, Nyugat-Európában is azt hitték, hogy a multikulturalizmus az egy működő dolog, de most már több helyen elért egy olyan szintre a dolog, hogy több nyűg van vele, mint amennyi elfogadható, ahhoz képest, hogy (az olcsó munkaerőt kivéve, ami mondjuk amúgy sem éppen a helyi munkavállalóknak kedvez) lényegében semmilyen előnnyel nem jár (utalok itt elsősorban pl. Merkel és más német tisztviselők kijelentéseire, pedig ugye még nem is ott a legrosszabba helyzet, legfeljebb ők a legérzékenyebbek a rendre).
"Kb. olyan okai vannak, mint kereszteny tobbsegu orszagban a zsido-uldozeseknek."
1. A tobbsegi vallas vezetoi: a kereszteny vallas is, meg az iszlam is terito vallas. Vagyis a vallasi vezetoknek akkor nagyobb a hatalmuk, ha az o vallasuk hivei vannak tobbsegben. Ezert a keresztenyek irtottak a zsidokat, az iszlam pedig irtotta (irtja) a keresztenyeket.
2. "Az egyetlen igaz vallas": Ha leteznek a kozelben mas vallas kepviseloi is, akkor felmerulhet a kerdes, hogy "Valoban az en vallasom az igazi? Hiszen egy csomo ember masban hisz, es azok nyilvan nem akarnak rosszat onmaguknak. Mi van, ha en tevedek, es nem ok?" - A hatalmon levo vallas tehat irtja a kisebbsegi vallast. A keresztenyek a zsidokat, az iszlam a keresztenyeket.
3. Ellensegkep: a legtobb hatalomnak (mind politikai, mind vallasi hatalomnak) szuksege van ellensegkepre. "Ime, itt az ellenseg, aki fenyeget benneteket, milyen jo, hogy mi, a hatalom emberei, megvedunk benneteket! Ezert tiszteljetek minket, es engedelmeskedjetek nekunk!"
4. A kisebbseg nyomorbol valo "kitoresi" kenyszere: A kisebbseg helyzete mindenutt nehez, egyetlen kitoresi lehetosege a nyomorbol a magas kepzettseg. Ezert a kereszteny tobbsegu allamokban a zsidok ALTALABAN muveltebbek, tanultabbak, mint a tobbsegi lakossag atlaga. Az iszlam orszagokban a keresztenyek altalaban muveltebbek, tanultabbak, mint a muzulmanok ATLAGA. Igy nehanyuknak sikerul valoban kitornie, es a hatalomnak erdeke, hogy a tobbseg ezeket irigyelje es gyulolje.
5. Az anyatej: a gyuloletet a tobbsegi vallasok kepviseloi mar az "anyatejjel szivjak magukba". Ez jo a hatalomnak, mert kevesebb energiat (penzt) kell beleolni a kisebbsegi vallas elleni gyuloletbe. Ezert elkepeszto baromsagokat terjesztenek, pld. mind a zsidok, mind a keresztenyek ellen gyakori a vervad.
Azt hiszem, meg van egy par elem.
Kerdezo, szerinted is van kapcsolat a ket uldozes kozott?
""Kb. olyan okai vannak, mint kereszteny tobbsegu orszagban a zsido-uldozeseknek."
Ez érdekes.
Kifejtenéd?"
Ez egyszerűen azt jelenti, hogy aki más, azt legtöbbször nem fogadják el.
Nem feltétlen üldözik, ez a legrosszabb eset, de kiközösítik, gyanakodva néznek rá.
Ott a keresztények a kisebbség, ez ezért van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!