Most tulajdonképpen miért rinyálnak az EU-ban
Görögország, Olaszország és Spanyolország esetleges
csődje miatt?
Figyelt kérdés
Egyszerűen nem vagyok képes felfogni, főleg azért, mert az 1840-es években az USA szövetségi kormánya is hagyta csődbe menni egyes tagállamait. És ugyebár az egy kicsit komolyabb "államszövetség", mint az EU; ennek ellenére itt megy a rinya, hogy vajon csődbe megy-e Görögország. Miért kell ezt? Én híve vagyok a minél szorosabb integrációnak, de nem értem, hogy miért kéne a felelős gazdáknak a felelőtleneket támogatni? Mert rendben van, hogy egy esetleges föderáció egyik alapja a jövedelemtranszfer, na de azt lehetne közös gazdaságélénkítő, kutatási, művészeti, oktatási programokra költeni.
Nekünk van Európai központi Bankunk, ami összeköti az eurózónát.
Az USA-ban 1913-ig nem volt FED.
Ezért.
2012. szept. 14. 20:24
5/8 anonim válasza:
Azért rinyálnak, mert az összes ország ugyanarról a hitelpiacról finanszírozza az adósságait, és ha a görög, spanyol helyzet durvul, nő a bizonytalanság, csökken a kockázatvállalási hajlandóság, áramlik elfele a pénz az európai kötvénypiacról, akkor a többi perifériaország államkötvény-hozamai is emelkednek, finanszírozhatatlanná válik először az olasz adósság, aztán majd a francia, a belga stb., és a dominó szépen mindenkit magával ránt. A végén az EU összes tagállama csődbe mehet, leszámítva esetleg Svédországot, Hollandiát, Finnországot, talán Németországot. A csődök nyomán terjedő recesszió hatásáról nem is beszélve. Ezért rinyálnak.
2012. szept. 14. 20:25
6/8 anonim válasza:
Mert a tartozásukat nem tudják visszafizetni az EU-nak ha csődbe mennek
2012. szept. 14. 22:22
7/8 anonim válasza:
Ez logikus, hogy így van.
Görögország, Spanyolország hitelezőinek (a legjelentősebb Németország) az az érdeke, hogy ezek az országok fizessék vissza a tartozásaiket. Ha ezek az országok csődbe mennének és megtagadnák, illetve átütemeznék az adósság visszafizetését, az nagy veszteség lenne a hitelezőknek.
Ezért vagyok benne biztos, hogy Magyarországot sem hagyják csődbe menni és ha már nagyon sürgős lesz biztosan megegyezik az EU és az IMF a magyar kormánnyal.
2012. szept. 15. 10:54
8/8 anonim válasza:
Ha az unió tagállamai úgy gondolkodnának, hogy hadd hulljon a férgese, akkor tulajdonképpen nem lenne szükség az unióra. :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!