Ha egy nő felnőtt korában megváltoztatja a születéskori nevét, a lánykorinévhez a régi nevét írja?
Nagyon zavaros, de megpróbálok válaszolni. A születési és a lánykori név ugyan az. Régebben lánykori névnek hívták, ma már születéskori névnek, mert ugye a férfiak is változtathatnak nevet. Ha valaki nevet változtat, és pl. Takács Rozáliából Horváth Mónika lesz, akkor onnantól kezdve az ő születéskori neve már Horváth Mónika. Ui. amikor a névváltozást engedélyezi az illetékes hatóság, akkor a születési anyakönyvben is megváltoztatják az illető nevét.
Ha Horváth Mónika később férjhez megy, akkor a leánykori/születési névhez a Horváth Mónikát kell beírni. Sőt, ha gyerek születik, akkor annak anyja neve rovatba is a Horváth Mónika kerül.
Előző: ez nem igaz. Nekem elváltak a szüleim, az apám lelépett, és én felvettem az "új" apám vezetéknevét, aki felnevelt. Nem kellenek ide ilyen tragikus érvek, hogy bűnöző ilyesmi. A Belügyminisztériumban kell kérvényezni, asszem 10 rugó, és persze megvan, hogy milyen neveket nem vehetsz fel pl. bizonyos történelmi nevek.
És, igen, születési név/leánykori név az a nevem, ami lett, nem pedig az, ahogyan eredetileg hívtak a születésemkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!