Igaz, hogy Hofi a kommunista hatalom feszűltséglevezető eszköze volt?
Hofira mondhatjuk, de nem azt jelenti, hogy ők tartották ilyen célra, hanem azt, hogy ezért tűrték meg... volt neki baja elég...
Fábry egyáltalán nem. Ő mindíg is fideszoldali volt, az igaz ugyan, hogy egyre elvakultabb az évek folymán.
azért mert most 2 periódusban is ugyanaz a párt van hatalmon, azért még nem beszélhetünk állampártról, és nagyon el van tévedve az, aki ilyeneket mond.
Mo-n ma szerintem nincs politikai humor.
pocskondiázás az van, de az nem humor, még akkor sem, ha sokan nevetnek rajta.
Fábry fel se ér Hofival. Hofi megunhatatlan, Fábry régen volt jó, megváltozott.
Szerintem jó feszültséglevezetés volt azok számára, akik hallgatták, de biztos volt miatta problémája az illetékesekkel. A humora viszont örökzöld, pedig én a 80-as évek szülötte vagyok.
Hofi az előző rendszerben az építő kritikát képviselte egyrészt, másrészt a "kádári kisember" "agyafúrtságát", bizalmatlanságát a "felül lévőkkel" szemben. Ellenzéki is volt, de egyben jól illeszkedett a rendszer logikájához az általa megjelenített világkép. Pl. Hofinak az volt az egyik kedvenc témája, hogy "mindenki lop" és "mindenki lustálkodik". Ennek kettős értelme volt. Egyrészt ez azt jelentette, hogy bírálja a rendszert (a közönség el volt ájulva, hogy milyen bátor ez a Hofi, mert ha mindenki lusta és lop, akkor bizony a pártfunkcik is lusták és lopnak, és ezt mondani hú de bátor). Másrészt azt is jelentette, hogy a "kisember"-hez egy kettős üzenetet közvetített: (1) Te is lopsz és lustálkodsz, úgyhogy nincs morális alapod elégedetlennek lenni, hanem elégedj meg azzal, ami van; (2) vigasztalás: néha rossz, meg igazságtalan a rendszer, de azért legalább lopunk és lustálkodunk, tehát "megtaláljuk a számításunkat".
Hofi tehát zseniális sűrítményét adta a kádári gondolkodásnak mint olyannak, miközben szórakoztatta az embereket. Ezért jelentős előadóművész. Azt is látni kell, hogy teljesen szerves része volt a rendszernek, miközben mellékhatásként erősítette egy kicsit a passzív ellenállás, a "kisemberi" furfang szellemét. Amit ő csinált, az nem feszültséglevezetés volt, hanem a rendszer építő kritikája. Egyszerre mentegette a rendszert és vigasztalta az embereket. Üzenete: "Milyen szerencsénk van ezzel a Kádárral, mert ő ért a nyelvünkön, szegényt kötik a körülmények, de azért jóságos apa ő". Ez különösen látszik a sakkos előadásában, ami egy humoros Kádár-dicsőítés.
Fábry nem akkora tehetség, és a demokráciákban nincs is sok helye a politikai humornak. Fábry biztosan nem a "hatalom eszköze", hiszen szólásszabadság van, nem diktatúra. Fábry munkásságában szerintem az a fontos, hogy erőfeszítéseket tesz egy új humoristageneráció felfedezése/bemutatása érdekében. Másik önálló alkotása a Design Center. Mint önálló előadó nem olyan nagy klasszis.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!