Mennyit számít a GDP egy ország jóléte szempontjából?
Sokat olvastam arról, hogy valójában a GDP nem teljesen pontos, de olyat is, hogy egyáltalán nem érdemes alapul venni, amikor egy ország jólétéről beszélünk. Mégis, sok helyen, hivatalos helyeken is, a GDP-t tekintik az első számú kiindulási alapnak.
Itt van két ország, egy főre vetített GDP-je(US$):
United Kingdom 38,592
Hungary 14,050
2.7-szeres a különbség. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban 2.7-szer jobban élnek az emberek, mint Magyarországon? Azért vetődött fel bennem a kérdés, mert a kint lévők leírásából nekem egyáltalán nem ez jött le. Mindenki egy kicsivel jobbnak írja le a helyzetet, de a sok adót is megemlítik, meg azt, hogy minden drága, nem jut pénzük szórakozásra, ha félre is akarnak tenni... Ez lenne a 2.7-szeres különbség? És ha egyszer Magyarország eléri a mostani GDP 2.7-szeresét, akkor már el fogjuk tudni mondani, hogy minden drága, vagy takarékoskodni tud az ember vagy, szórakozni, de a kettőt együtt nem? Ez a jólét?
Egy másik ország:
Norway 97,255
Tehát a kérdés röviden. Mi alapján lehet eldönteni, hogy hol a legjobb az élet, hol a legnagyobb a jólét?
Ez egy ábra a GDP, GNI arányáról. Lehetséges, hogy azért van így, mert ahol a GNI meghaladja a GDP-t, azok nagyobb gazdaságok. Elég csak arra gondolni, hogy Az USA és Kína együttes GDP-je a a világ GDP-jének 1/3-adát adja.
Amúgy az előző kérdésedhez: attól, hogy egy vállalat magyar vezetésű, még lehet külföldi tulajdonban, és ez tudható is róla (pl. MOL kb 80%-os külföldi részesedés)
Az USA és Kína esetében is igaz a GNI<GDP összefüggés, akkor is ha egy főre és akkor is ha összességében számoljuk. Nem lehet, hogy a feketegazdaság teszi ki a különbséget?
Megnéztem a MOL honlapját, 40,5%-a a tulajdonosoknak magyar.
De egyébként arra lennék kíváncsi, hogy a pénz áramlásának figyelése nélkül lehet azt biztosan tudni, hogy egy adott vállalat hova viszi a profitját?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!