Mennyit számít a GDP egy ország jóléte szempontjából?
Sokat olvastam arról, hogy valójában a GDP nem teljesen pontos, de olyat is, hogy egyáltalán nem érdemes alapul venni, amikor egy ország jólétéről beszélünk. Mégis, sok helyen, hivatalos helyeken is, a GDP-t tekintik az első számú kiindulási alapnak.
Itt van két ország, egy főre vetített GDP-je(US$):
United Kingdom 38,592
Hungary 14,050
2.7-szeres a különbség. Ez azt jelenti, hogy az Egyesült Királyságban 2.7-szer jobban élnek az emberek, mint Magyarországon? Azért vetődött fel bennem a kérdés, mert a kint lévők leírásából nekem egyáltalán nem ez jött le. Mindenki egy kicsivel jobbnak írja le a helyzetet, de a sok adót is megemlítik, meg azt, hogy minden drága, nem jut pénzük szórakozásra, ha félre is akarnak tenni... Ez lenne a 2.7-szeres különbség? És ha egyszer Magyarország eléri a mostani GDP 2.7-szeresét, akkor már el fogjuk tudni mondani, hogy minden drága, vagy takarékoskodni tud az ember vagy, szórakozni, de a kettőt együtt nem? Ez a jólét?
Egy másik ország:
Norway 97,255
Tehát a kérdés röviden. Mi alapján lehet eldönteni, hogy hol a legjobb az élet, hol a legnagyobb a jólét?
Nem a legjobb mutató, de nincs jobb. A legtöbb mutatóval viszont szoros kapcsolatban van.
Pl. születéskor várható élettartam, HDI, csecsemőhalandóság, stb.
Ezt a szoros kapcsolatot hogyan érted?
Itt a GDP meghatározása:
GDP = háztartások fogyasztása + kormányzati fogyasztás + beruházás + nettó export
A GDP az egy év alatt itthon előállított termékek és szolgáltatások összértéke. Elég szoros kapcsolatban van a jóléttel, de vannak hibái, nézzünk 1-2-t.
-mivel az itthon előállított értéket méri, ebbe beletartoznak a külföldi vállalatok tőkejövedelmei, amik nem feltétlenül itthon hasznosulnak. Ezt ki lehet küszöbölni, ha GNI-vel mérünk. Ez a GDP-ből van származtatva olyan módon, hogy levonjuk belőle a külföldiek itthon szerzett jövedelmeit (tőke, munka), viszont hozzáadjuk a magyarok külföldön szerzett jövedelmeit (tőke, munka), valamint a nettó transzfereket (Eu-s támogatások egyenlege pl). Így ez jobban mutatja, hogy mennyi az ami itthon hasznosul. Ha már szóba került, van itt ez a városi legenda, hogy mi azért vagyunk szegények, mert a GDP nagy részét a külföldiek teszik zsebre, tehát a GNI sokkal alacsonyabb a GDP-nél. Nos, ez mese, a különbség kb. 6%, tehát alig élünk rosszabbul a GDP-hez képest, ami viszont sehol nem lenne külföldi cégek nélkül.
- Aztán: nem mindegy, hogy hogyan oszlik meg ez a jövedelem a lakosságon belül. Említették fentebb, hogy Egyenlítői Guineának viszonylag magas az egy főre jutó GDP, de nagyon egyenlőtlen az elosztása, valamint a GNI ott sokkal kisebb, mivel külföldi vállalatok termelik ki az olajat, bár azt is hozzá kell tenni, hogy a hazai cégeknél nincs meg a technológia, és így még mindig jobban járnak, mintha ott hagynák a földben...
Van egy másik városi legenda, miszerint azért ilyen szegények nálunk,, mert itt is nagyon egyenlőtlen az elosztás. Nos, ez is egy mese, világviszonylatban a legegyenlőbb társadalmak közé tartozunk gini index alapján pl:
Aztán a GDP-be beleszámítanak az állam által előállított szolgáltatások is pl, amik névleg növelik a gdp-t, de a jólétet nem feltétlenül. Erre a legjobb példa az állami papírgyárak esete (bürokrácia), amitől inkább rosszul vannak az emberek, mégis a GDP 8%-át teszi ki. Persze ha ez nem lenne, akkor a többletpénzt el lehetne fogyasztani, ami viszont növeli a jólétet, viszont így ez egy elég rossz szerkezet...
Összefoglalva: a GDP-nek van elég sok hibája, de a megfelelő korrekciókkal (->GNI), valamint más mutatókkal összevetve (GINI pl) egész jó leírást ad a jólétről...
A GDP eredménynek tüntet fel az ország számára nem létező, a gazdaság és a társadalom fejlődését nem szolgáló értékeket (pl. a külföldi cégek nálunk megtermelt profitját akkor is tartalmazza, ha azt kiviszik az országból).
Csath Magdolna szerint, ha a valós helyzetre vagyunk kíváncsiak, akkor az életminőség alakulását kell megvizsgálni. Ez az anyagi helyet alakulásán túl magában foglalja a környezetünk állapotát, az egészségügy és az oktatás, valamint az intézményrendszer helyzetét.
Magyarország GDP és a GNI mutatói között nem találtam az átlagtól eltérő eltérést. A GINI valóban egy figyelemre méltó mutató.
Hogyan lehet figyelemmel kísérni a pénz áramlását? Arra gondolok, hogy van egy külföldi vállalat, amely Magyarországon működtet egy gyárat, de a profitot külföldre viszi. Ilyenkor tiszta sor, hogy a GNI ezt kimutatja, de ha pl. egy okos külföldi úgy alapít Magyarországon gyárat, hogy arról hivatalosan nem lehet tudni, hogy külföldi kézben van, mert mondjuk a gyár vezetése látszólag magyar, akkor van arra valami egyéb módszer, amivel figyelemmel lehet kísérni eme gyár profitjának az áramlását?
Egy másik kérdés:
Nem néztem még át az összes országot, de azt vettem észre, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, mindenhol kisebb a GNI a GDP-nél... Ami kicsit megzavart, most vagy nem értettem meg a lényeget, vagy tényleg van valami olyan valami, ami nem ország, és oda áramlik nagy mértékben a pénz befele és onnan kifele jóval kevesebb áramlik? Vagy ezt mi okozza? Van olyan pénz, ami egyik országhoz sem tartozik? Esetleg valami ilyen szervezet vagy nem is tudom...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!