Az arabokat utálni miért nem számít antiszemitizmusnak?
> de mivel európában a közelmúltig egyetlen semita nép jelent még (a zsidók)
Tévedés. A mór hódítás az Ibériai-félszigeten és Szicíliában, illetve a magyar történelemben is előforduló ún. izmaelita kereskedők, akik arab muszlimok voltak.
Nem szükséges leírnom (igekötő az ige előtt áll - így egybeírjuk) a véleményemet, hiszen információszerzés céljából tettem fel a kérdést, és választ is kaptam rá.
Én nem utálok senkit, csak mert egy bizonyos vallást követ/fajhoz tartozik, de azért köszönöm, hogy ezt megosztottad velünk.
Mudri okfejtése téves, ugyanis a kifejezés nem szerves fejlődés eredménye, így egyrészt eleinte sem használták minden szemita népre, továbbá indifferens, hogy éltek-e arra arabok. A kifejezést Wilhelm Marr alkotta meg, hogy meg tudja különböztetni a korábbi egyházi antijudaizmustól Renan faji alapú elméletét. Marr egyenként bécsi volt, így a kifejezés nem Németországból ered, hanem Ausztriából.
Szóval röviden, a kifejezést kimondottan zsidóellenesség értelemben alkották, nem általában szemitaelle nesség értelemben. Ja, és a máltaiakon és arabokon kívül vannak még sémi népek, pl az arámir beszélő szírek, a drúzok meg még jó pár kisebb nep.
Ahogy fentebb volt, a kifejezést egy Wilhelm Marr nevű német emberke találta ki és kezdte el használni még a 19. században, ő pedig kifejezetten a zsidókra értette. A zsidó-ellenes ideológiáihoz keresett egy tudományosan hangzó nevet, ami eladhatóbbá teszi, ezt találta, utána pedig így terjedt el.
Szóval még csak nem is a zsidók "sajátították ki" a kifejezést, hanem pont, hogy az őket üldözők alkottak egy áltudományos kifejezést a zsidóellenességükre, gondolván, hogy ha tudományos köntösben jobban eladható a nagyközönségnek (a korai fajelmélet lényegében)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!